Η ιταλική ρυθμιστική αρχή δέχεται επικρίσεις για τον αποκλεισμό του AI chatbot ChatGPT

Η απαγόρευση της συνομιλιακής τεχνητής νοημοσύνης (AI), ChatGPT, από την Ιταλία προκάλεσε σημαντική διαμάχη μεταξύ της βιομηχανίας τεχνολογίας και της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης επέκρινε επίσης την απαγόρευση ως υπερβολική.

Την Παρασκευή, 31 Μαρτίου, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η εθνική υπηρεσία δεδομένων σχετικά με πιθανές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και την αποτυχία επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών, η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft έθεσε εκτός λειτουργίας το ChatGPT στην Ιταλία. Η ενέργεια αυτή του ανεξάρτητου οργανισμού σηματοδότησε την πρώτη περίπτωση δυτικής χώρας που λαμβάνει μέτρα κατά του chatbot τεχνητής νοημοσύνης.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι πήγε στο Instagram για να μοιραστεί τις σκέψεις του: “Θεωρώ δυσανάλογη την απόφαση του Παρατηρητηρίου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ανάγκασε το #ChatGPT να εμποδίσει την πρόσβαση από την Ιταλία”, αναφέρει η μεταφρασμένη έκδοση της ανάρτησής του.

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η κίνηση της ρυθμιστικής αρχής ήταν υποκριτική, καθώς υπάρχουν δεκάδες υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, αναφέροντας παραδείγματα όπως το chat της Bing. Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι απαιτείται κοινή λογική, καθώς “τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής αφορούν σχεδόν όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες”.

Η απαγόρευση του ChatGPT θα μπορούσε να βλάψει τις εθνικές επιχειρήσεις και την καινοτομία, δήλωσε ο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι ελπίζει να βρεθεί μια γρήγορη λύση και να αποκατασταθεί η πρόσβαση του chatbot στην Ιταλία.

“Κάθε τεχνολογική επανάσταση φέρνει μεγάλες αλλαγές, κινδύνους και ευκαιρίες. Είναι σωστό να ελέγχεται και να ρυθμίζεται μέσω της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ρυθμιστικών και νομοθετικών αρχών, αλλά δεν μπορεί να εμποδίζεται”, είπε.

Μια άλλη ένσταση κατά της απαγόρευσης ακούστηκε από τον Ron Moscona, εταίρο της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Dorsey & Whitney και εμπειρογνώμονα σε θέματα τεχνολογίας και προστασίας των δεδομένων. Είπε ότι η απαγόρευση από τις ιταλικές ρυθμιστικές αρχές αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι ασυνήθιστο να απαγορεύεται εντελώς μια υπηρεσία λόγω περιστατικού παραβίασης δεδομένων.

Μετά το αίτημα των αρχών, η OpenAI μπλόκαρε το ChatGPT για τους χρήστες στην Ιταλία. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι τηρεί τους κανονισμούς περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην Ευρώπη και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον ρυθμιστικό φορέα προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ιταλίας. Η OpenAI υποστήριξε ότι λαμβάνει μέτρα για την ελαχιστοποίηση των προσωπικών δεδομένων κατά την εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης της, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT, καθώς στόχος της είναι η τεχνητή νοημοσύνη να αποκτήσει γνώση για τον κόσμο και όχι να αποκτήσει πληροφορίες για συγκεκριμένα άτομα.

Το AI chatbot ελέγχεται επίσης σε άλλες περιοχές παγκοσμίως. Το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής (CAIDP) υπέβαλε καταγγελία κατά του ChatGPT στις 31 Μαρτίου, με σκοπό να αποτρέψει την ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στο ευρύ κοινό. Το CAIDP χαρακτήρισε το chatbot ως μια “προκατειλημμένη” και “παραπλανητική” πλατφόρμα που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και εμπιστευτικότητα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: