Η Γερουσία των ΗΠΑ προτείνει την υποχρεωτική αναφορά των επενδύσεων σε κινεζικές τεχνολογίες από τις εταιρείες

Σε μια αποφασιστική κίνηση, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (91 έναντι 6) στις 25 Ιουλίου υπέρ της διακομματικής νομοθεσίας που επιβάλλει στις αμερικανικές εταιρείες να γνωστοποιούν τις επενδύσεις που πραγματοποιούν σε κινεζικές τεχνολογίες. Η προτεινόμενη τροπολογία θα ενσωματωθεί στον νόμο για την εξουσιοδότηση της εθνικής άμυνας (NDAA) και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αργότερα το 2023.

Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τις εξερχόμενες επενδύσεις που αφορούν κινεζικές τεχνολογίες, στοχεύοντας ειδικά στους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η τροπολογία, την οποία συνέταξαν από κοινού ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Κέισι και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνι, μοιάζει πολύ με τον νόμο περί διαφάνειας των εξερχόμενων επενδύσεων, ο οποίος επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τις ξένες επενδύσεις σε χώρες όπως η Κίνα.

Ο γερουσιαστής Casey εξέφρασε την υποστήριξή του για την τροπολογία, τονίζοντας την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο κρίσιμη τεχνολογία μεταφέρεται σε πιθανούς αντιπάλους μέσω αυτών των κεφαλαιακών ροών. Τόνισε ότι η πληροφόρηση αυτή είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να διεκδικήσουν μεγαλύτερο έλεγχο του οικονομικού τους μέλλοντος.

Η τρέχουσα εκδοχή του νομοσχεδίου αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και στη συνέχεια θα συμφιλιωθεί με ένα άλλο νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η τελική έκδοση θα σταλεί στη συνέχεια στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για έγκριση.

Αυτά τα νομοθετικά μέτρα έρχονται στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης αντιπαλότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας όσον αφορά τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Στις 28 Ιουνίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέτασαν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την υπολογιστική ισχύ στα τσιπ ημιαγωγών για να περιορίσουν τη διαθεσιμότητα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην κινεζική αγορά. Απαντώντας σε αυτό, στις 3 Ιουλίου, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών σε μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών.

Συνεχίζοντας το tit-for-tat, στις 5 Ιουλίου, οι ΗΠΑ φέρεται να εξέταζαν το ενδεχόμενο να θέσουν ελέγχους στο επίπεδο πρόσβασης των κινεζικών εταιρειών σε υπηρεσίες cloud computing με έδρα τις ΗΠΑ. Αυτό θα περιελάμβανε τις προσφορές υπηρεσιών cloud από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon Web Services και η Microsoft. Οι συνεχιζόμενες εντάσεις αντικατοπτρίζουν τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: