Η μετοχή της PacWest ανακάμπτει από το Flash Crash μέσω της συγχώνευσης διάσωσης με την Banc of Cali

Στις 25 Ιουλίου, οι επενδυτές θορυβήθηκαν καθώς οι μετοχές της τράπεζας PacWest υπέστησαν ξαφνική πτώση, σημειώνοντας πτώση 27%. Η τιμή της μετοχής έπεσε από τα 10,33 δολάρια στα 7,50 δολάρια κατά τη διάρκεια των καθυστερημένων συναλλαγών, προκαλώντας ανησυχίες στις οικονομικές και κρύπτο κοινότητες για πιθανή τραπεζική κατάρρευση.

Ωστόσο, ο πανικός ήταν βραχύβιος, καθώς οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν γρήγορα κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύκτιας διαπραγμάτευσης της ίδιας ημέρας. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η μετοχή της PacWest είχε τιμή 9,90 δολάρια, υποδηλώνοντας μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη από το flash crash.

Η ανάκαμψη αποδόθηκε σε μια σημαντική εξέλιξη για την PacWest – μια συγχώνευση με τη μικρότερη ανταγωνίστριά της, την Banc of California. Η συγχώνευση, που ανακοινώθηκε στις 25 Ιουλίου, φαίνεται να αποτελεί στρατηγική κίνηση και των δύο τραπεζών για την ενίσχυση των θέσεών τους μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου στις αρχές του 2023.

Η συγχώνευση διευκολύνθηκε ως συναλλαγή με μετοχές, με την υποστήριξη των εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων Warburg Pincus και Centerbridge. Οι εν λόγω εταιρείες παρέχουν 400 εκατ. δολάρια σε μετοχικό κεφάλαιο, αποκτώντας συνδυασμένο μερίδιο 19% στη νέα συγχωνευμένη επιχείρηση.

Με τη συγχώνευση σε ισχύ, το συνδυασμένο ενεργητικό και των δύο τραπεζών αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 36 δισ. δολάρια, μαζί με πάνω από 25 δισ. δολάρια σε συνολικά δάνεια. Η προκύπτουσα κεφαλαιοποίηση της συγχωνευμένης οντότητας ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, συνδυάζοντας την κεφαλαιοποίηση της PacWest ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κεφαλαιοποίηση της Banc of California ύψους περίπου 764 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τους όρους της συγχώνευσης, οι μέτοχοι της PacWest θα λάβουν 0,66 κοινές μετοχές της Banc of California. Για να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή περίπου 13 δισ. δολαρίων σε δάνεια χονδρικής, η συγχωνευμένη εταιρεία θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία.

Η συγχώνευση αυτή έρχεται στον απόηχο μιας ταραχώδους περιόδου για την PacWest, η οποία είδε τη μετοχή της να καταρρέει περισσότερο από 60% τον Μάιο, εγείροντας ανησυχίες για τη σταθερότητά της. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές ότι η PacWest θα μπορούσε να είναι η επόμενη αμερικανική τράπεζα που θα χρεοκοπήσει, ιδίως μετά τις καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic Bank νωρίτερα μέσα στο έτος.

Προσθέτοντας στο σκηνικό της αβεβαιότητας στον τραπεζικό τομέα, το Πρόγραμμα Τερματικής Χρηματοδότησης Τραπεζών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έφθασε σε νέα υψηλά επίπεδα άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Ιουνίου, αναδεικνύοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η συγχώνευση μεταξύ της PacWest και της Banc of California θεωρείται ως στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους εν μέσω ενός δυναμικού τραπεζικού τοπίου, αλλά η συνολική σταθερότητα του τομέα και η ανάγκη λήψης ρυθμιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων παραμένουν κρίσιμες ανησυχίες.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: