Η Γαλλία ευθυγραμμίζει τους κανονισμούς αδειοδότησης κρύπτο με το πλαίσιο MiCA μέσω της τελευταίας ενημέρωσης

Η Γαλλία ετοιμάζεται για σημαντικές τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό τοπίο των κρυπτονομισμάτων της, με στόχο να συγχρονίσει το υφιστάμενο καθεστώς της με το πανευρωπαϊκό πλαίσιο που θεσπίστηκε με την πράξη Markets in Crypto Assets (MiCA). Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας μια στρατηγική κίνηση για την ευθυγράμμιση των κανονισμών της χώρας με τα ευρύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η Autorité des marchés financiers (AMF), ο εξέχων χρηματοπιστωτικός ρυθμιστικός φορέας της Γαλλίας, παρουσίασε τα σχέδιά της για αυτή τη ρυθμιστική αναθεώρηση. Σε επίσημο δελτίο Τύπου στις 10 Αυγούστου, η AMF περιέγραψε λεπτομερώς τις διατάξεις του γενικού κανονισμού της και τη στρατηγική προσέγγιση που θα υιοθετήσει όσον αφορά τους παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (DASP).

Η κεντρική πτυχή αυτών των τροποποιήσεων περιστρέφεται γύρω από τις “ενισχυμένες” απαιτήσεις εγγραφής για τις πλατφόρμες κρύπτο, όπως περιγράφεται στο νεοεισαχθέν άρθρο 721-1-2 του γενικού κανονισμού της AMF. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας στον κλάδο των κρύπτο. Οι βασικές διατάξεις περιλαμβάνουν πρωτόκολλα για τη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων, αυξημένες υποχρεώσεις γνωστοποίησης, διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων των πελατών και των περιουσιακών στοιχείων της πλατφόρμας, καθώς και την επιβολή απαγορεύσεων κατά της χρήσης των περιουσιακών στοιχείων των πελατών χωρίς τη ρητή προηγούμενη συγκατάθεσή τους.

Το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή αυτών των τροποποιήσεων είναι η 1η Ιανουαρίου 2024, υποχρεώνοντας όλες τις σχετικές οντότητες να συμμορφωθούν. Οι οντότητες που υποβάλλουν αίτηση για ενισχυμένη καταχώριση DASP θα υποχρεούνται να ενσωματώσουν αυτές τις κανονιστικές βελτιώσεις στις επιχειρησιακές πρακτικές τους. Ωστόσο, μια “ρήτρα πατρογονικού χαρακτήρα” επεκτείνει την προστατευτική της ομπρέλα στους DASP που εξασφαλίζουν εγγραφή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2024, υποβάλλοντάς τους έτσι στο προηγούμενο, λιγότερο περίπλοκο πλαίσιο.

Το γενικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, MiCA, αναδείχθηκε ως η πρώτη ολοκληρωμένη νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα κρύπτο, συγκεντρώνοντας την έγκρισή του τον Απρίλιο του 2023. Η σταδιακή επιβολή του θα ενορχηστρωθεί σε τρεις φάσεις που θα καλύψουν το 2024 και το 2025. Ενώ η MiCA είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για τη ρύθμιση των κρύπτο, έχει επίσης προκαλέσει ορισμένες ανησυχίες στην κοινότητα των κρύπτο. Μια σημαντική διαφωνία επικεντρώνεται γύρω από το επιβαλλόμενο ανώτατο όριο των 200 εκατομμυρίων ευρώ (219 εκατομμύρια δολάρια) στις ημερήσιες συναλλαγές για ιδιωτικά stablecoins όπως το Tether.

Καθώς η Γαλλία λαμβάνει μέτρα για την ευθυγράμμιση του ρυθμιστικού τοπίου των κρύπτο με το πλαίσιο MiCA, η κίνηση αυτή αντανακλά τις ευρύτερες προσπάθειες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία μιας εναρμονισμένης προσέγγισης στη ρύθμιση των κρύπτο. Οι επερχόμενες αλλαγές έχουν επιπτώσεις όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για τη συνολική πορεία των κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: