Η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της Fed Funds κατά 25 μονάδες βάσης σε εύρος-στόχο 4,75%-5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των περισσότερων συμμετεχόντων στην αγορά.

Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε περίπου 250 $ στα 28.700 $ αμέσως μετά την απόφαση.

Στη δήλωσή της που συνοδεύει την αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη το απόγευμα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed αναγνώρισε τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος αυτού του μήνα, λέγοντας ότι “οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό”.

Η δήλωση πολιτικής αφαίρεσε επίσης τη γλώσσα των “συνεχιζόμενων αυξήσεων” που ήταν αξιοσημείωτη τους τελευταίους μήνες, υποδηλώνοντας ότι τυχόν μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτώνται από τα δεδομένα.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, οι διαπραγματευτές επιτοκίων ήταν ισομερώς διχασμένοι ως προς το αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης. Οι δυσκολίες εντός του τραπεζικού συστήματος έκτοτε – συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας ορισμένων δανειστών – έκαναν τους διαπραγματευτές να είναι περίπου ισομερώς διχασμένοι ως προς το αν η Fed θα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης ή θα παραμείνει στάσιμη, με ορισμένους συμμετέχοντες να αναμένουν ακόμη και μια αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Οι τριμηνιαίες προσδοκίες των μελών της Fed δείχνει ότι το μέσο αναμενόμενο τελικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων παραμένει στο 5,1%. Οι συμμετέχοντες βλέπουν τον πυρήνα του πληθωρισμού PCE τον Δεκέμβριο του 2023 στο 3,6% έναντι 3,5% που αναμενόταν τρεις μήνες νωρίτερα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα: