Η Fed η ΕΚΤ και άλλοι λαμβάνουν συντονισμένα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια. Το Bitcoin ξεπέρασε τα 28.000 $

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ένωσε τα χέρια με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να εξασφαλίσει μια σταθερή ροή του δολαρίου ΗΠΑ, ενός κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος, στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Fed είπε ότι θα αυξήσει τη συχνότητα των γραμμών ανταλλαγής δολαρίων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα του Καναδά και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας από εβδομαδιαία σε καθημερινή, από τη Δευτέρα. Οι γραμμές ανταλλαγής δολαρίων επιτρέπουν στις ξένες κεντρικές τράπεζες να δανείζονται δολάρια ΗΠΑ προστατεύοντας παράλληλα τη Fed από καθοδικούς κινδύνους. Σε μια ανταλλαγή, μια ξένη κεντρική τράπεζα ανταλλάσσει το δικό της νόμισμα για ένα ισοδύναμο ποσό δολαρίων ΗΠΑ από τη Fed με τη συναλλαγματική ισοτιμία της αγοράς. Μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, η τράπεζα επιστρέφει τα δολάρια που δανείστηκε, με τόκο, στη Fed.

Η κίνηση αποσκοπεί στην κατευνασμό της αστάθειας των συναλλαγματικών ισοτιμιών και στην αποφυγή πιέσεων στην παροχή πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Έρχεται μετά τις ανατινάξεις τριών τραπεζών στις ΗΠΑ και την εξαγορά της προβληματικής ελβετικής πίστωσης Suisse από την UBS και την Swiss National Bank.

Δείχνει αυξημένες ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και αμφισβητεί την ικανότητα της Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 450 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, συγκλονίζοντας τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, πέρυσι.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η υποστήριξη της παγκόσμιας ρευστότητας του δολαρίου από τη Fed μειώνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας παύσης για μετρητά – οι επενδυτές πουλούν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, και μετακινούνται σε μετρητά, κυρίως στο δολάριο ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της αναταραχής, οι επενδυτές συνήθως πωλούν περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και σταθμεύουν χρήματα σε μετρητά, κατά προτίμηση σε δολάριο. Αυτό αυξάνει το κόστος απόκτησης δολαρίων ΗΠΑ, οδηγώντας σε άγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με άλλα λόγια, η αυξημένη συχνότητα των γραμμών ανταλλαγής έχει ανοίξει τον δρόμο για μια αμείωτη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin. Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα σε αγοραία αξία θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως αντιστάθμιση έναντι του τραπεζικού συστήματος και έφτασε σε υψηλό εννέα μηνών πάνω από τα 28.000 $ αργά την Κυριακή, ανεβάζοντας τα σωρευτικά κέρδη από μήνα μέχρι σήμερα σε σχεδόν 25%, δείχνουν τα στοιχεία.

CoinDesk - Άγνωστο
Το δολάριο κορυφώθηκε αφότου η Fed άνοιξε τις γραμμές ανταλλαγής τον Μάρτιο του 2020. (Fred.stlouis.org) (Fred.stlouis.org)

Οι γραμμές ανταλλαγής δολαρίων ήταν πτωτικές για το δολάριο στο παρελθόν. Το Bitcoin και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, γενικά, τείνουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση του δολαρίου.

Η τελευταία παγκόσμια κούρσα για μετρητά που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του κραχ που οδήγησε ο κορονοϊός, τον Μάρτιο του 2020, είδε τον δείκτη του δολαρίου να εκτινάσσεται πάνω από το 100 και το bitcoin να πέφτει πάνω από 50%.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: