Η ΕΚΤ διατηρεί τον σκεπτικισμό της απέναντι στην έγκριση των αμερικανικών ETF, συνεχίζει την αποδοκιμασία του Bitcoin

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υπογράμμισε τον σκεπτικισμό της απέναντι στον τομέα των κρύπτο, διατηρώντας την επιφυλακτική της στάση παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην αγορά. Το θεσμικό όργανο παραμένει μη πεπεισμένο από τις πρόσφατες εγκρίσεις spot Bitcoin ETF από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC).

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο Ulrich Bindseil, γενικός διευθυντής του τμήματος Υποδομών Αγοράς και Πληρωμών της ΕΚΤ, και ο Jürgen Schaaf, σύμβουλος του ίδιου τμήματος, συνέγραψαν μια ανάρτηση στο επίσημο ιστολόγιο της ΕΚΤ με τίτλο “Έγκριση ETF για Bitcoin – τα νέα ρούχα του γυμνού αυτοκράτορα”. Η ανάρτηση στο ιστολόγιο, στην ουσία, αμφισβητεί την άποψη ότι η έγκριση των spot ETFs Bitcoin στις ΗΠΑ σηματοδοτεί την ασφάλεια των επενδύσεων σε BTC και επικυρώνει το προηγούμενο ράλι της αγοράς ως “απόδειξη ενός ασταμάτητου θριάμβου”. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η δίκαιη αξία του Bitcoin παραμένει στο μηδέν.

Στην ανάρτησή τους στο ιστολόγιο, οι Bindseil και Schaaf παραπέμπουν σε μια ανάρτηση του 2022 στο ίδιο ιστολόγιο, επαναλαμβάνοντας την άποψή τους ότι το Bitcoin δεν έχει ανταποκριθεί στην αρχική του υπόσχεση να γίνει ένα παγκόσμιο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα. Υποστηρίζουν ότι το Bitcoin δεν είναι κατάλληλο ως επένδυση λόγω της αδυναμίας του να παράγει ταμειακές ροές ή μερίσματα, της μη παραγωγικής χρήσης του και της απουσίας κοινωνικού οφέλους ή υποκειμενικής εκτίμησης βάσει εξαιρετικών ικανοτήτων.

Τα στελέχη της ΕΚΤ αναγνωρίζουν ότι η αναμονή των εγκρίσεων των ETF επηρέασε την τιμή του Bitcoin, αλλά προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι ένα βραχύβιο φαινόμενο, χαρακτηρίζοντάς το ως “a flash in the pan”. Τονίζουν ότι οι κερδοσκοπικές φούσκες δεν παρέχουν “proof-of-price”, αλλά μάλλον αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του λόμπι του Bitcoin.

Οι καταληκτικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν ότι το έργο της ΕΚΤ για τη ρύθμιση του Bitcoin απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί. Τα στελέχη υπογραμμίζουν τη σημασία της επαγρύπνησης των αρχών για τη διαφύλαξη της κοινωνίας από ζητήματα όπως το ξέπλυμα χρήματος, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, οι οικονομικές απώλειες για τους λιγότερο μορφωμένους και οι εκτεταμένες περιβαλλοντικές ζημιές.

Σε ξεχωριστή στήλη στις 19 Φεβρουαρίου, άλλα στελέχη της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Piero Cipollone, παρουσίασαν αντεπιχειρήματα στις ανησυχίες ότι η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη τραπεζική κρίση και ότι οι τράπεζες μπορεί να κινδυνεύσουν να χάσουν τις καταθέσεις ως μακροπρόθεσμη πηγή αναχρηματοδότησης.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: