Η εφαρμογή του Travel Rule του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεάσει τις μεταφορές κρύπτο

Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι επιχειρήσεις κρύπτο περιουσιακών στοιχείων που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε νέα νερά λόγω της εφαρμογής του Travel Rule για τα κρυπτονομίσματα. Εισήχθη από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) στις 17 Αυγούστου, οι εν λόγω κανονισμοί επιβάλλουν πλέον στους παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων (VASP) που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να “συλλέγουν, να επαληθεύουν και να μοιράζονται πληροφορίες” σχετικά με τις μεταφορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με αυτούς τους νέους κανόνες, όταν οι VASP λαμβάνουν μια εισερχόμενη πληρωμή από ένα πρόσωπο ή μια οντότητα που βρίσκεται σε μια υπερπόντια δικαιοδοσία που δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τον ταξιδιωτικό κανόνα, πρέπει να διεξάγουν μια “αξιολόγηση βάσει κινδύνου” για να καθορίσουν αν θα προχωρήσουν στη διάθεση των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων στον προβλεπόμενο δικαιούχο. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν επίσης για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που επιδιώκουν να στείλουν πληρωμές κρύπτο στο εξωτερικό.

Ο ίδιος ο Travel Rule θεσπίστηκε από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, την Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), τον Ιούνιο του 2019. Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε νομοθεσία για την επιβολή του Travel Rule τον Ιούλιο του 2022. Πρωταρχικός στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι οι κανονισμοί για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας επεκτείνονται στις δραστηριότητες που διεξάγονται σε δίκτυα blockchain.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προστίθεται σε έναν κατάλογο εθνών που έχουν ήδη υιοθετήσει τον Travel Rule, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης, της Ελβετίας, του Καναδά, της Νότιας Αφρικής, των Κάτω Χωρών και της Εσθονίας, όπως αναφέρει το Sygna.io.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η FATF εξέφρασε ανησυχίες τον Ιούνιο σχετικά με την έλλειψη προόδου στα κράτη μέλη που εφαρμόζουν τον Travel Rule. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι πάνω από τα μισά από αυτά τα κράτη μέλη δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο για την εφαρμογή του μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Σε έρευνα που διεξήγαγε η FATF τον Μάρτιο του 2022 διαπιστώθηκε ότι μόνο 29 από τις 98 δικαιοδοσίες που συμμετείχαν στην έρευνα εκείνη την εποχή πληρούσαν τις απαραίτητες απαιτήσεις για τη συμμόρφωση με τον Travel Rule, ενώ ένα μικρότερο υποσύνολο είχε αρχίσει να εφαρμόζει τους κανονισμούς αυτούς.

Ο Ian Andrews, Διευθύνων Σύμβουλος Μάρκετινγκ της πλατφόρμας blockchain forensics Chanalysis, επεσήμανε τον Απρίλιο του 2022 ότι ο συντονισμός της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των VASPs σε διασυνοριακό επίπεδο αποτελεί μια τρομερή πρόκληση, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της εφαρμογής.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: