Η απαγόρευση εξωτερικών πληρωμών της Apple κρίθηκε παράνομη σε πιθανή νίκη για τα NFTs και τα κρύπτο

Δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε ότι η Apple παραβίασε τους νόμους περί ανταγωνισμού της πολιτείας, απαγορεύοντας στους προγραμματιστές εφαρμογών να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής εντός της εφαρμογής εκτός από τη δική της, η οποία περιλαμβάνει προμήθεια 30%.

Η απόφαση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τα έργα κρυπτονομισμάτων και τα NFT να προσθέσουν περισσότερες λειτουργίες στις εφαρμογές τους για iOS.

Η απόφαση της 24ης Απριλίου ελήφθη από το Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Ενάτης Περιφέρειας στην υπόθεση Apple εναντίον Epic Games – του δημιουργού του βιντεοπαιχνιδιού Fortnite.

Το δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου από το 2021 και δήλωσε ότι η διάταξη της Apple κατά του steering έβλαψε την Epic.

Η διάταξη anti-steering είναι μια πολιτική της Apple που ορίζει ότι οι προγραμματιστές iOS δεν μπορούν να επικοινωνούν μεθόδους πληρωμής εκτός εφαρμογής μέσω ορισμένων μηχανισμών, όπως οι σύνδεσμοι εντός της εφαρμογής.

Η πολιτική αυτή αύξησε το κόστος των εφαρμογών των θυγατρικών της Epic που εξακολουθούν να βρίσκονται στο App Store της Apple και εμπόδισε άλλους χρήστες εφαρμογών να γίνουν επίδοξοι καταναλωτές της Epic Games, έγραψε το δικαστήριο.

Ο Tim Sweeney, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, έγραψε στο Twitter στις 24 Απριλίου ότι η απόφαση “απελευθερώνει τους προγραμματιστές του iOS”, επιτρέποντάς τους να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε εναλλακτικές λύσεις πληρωμής.

Ενώ το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της Apple στα περισσότερα ζητήματα, ο τεχνολογικός γίγαντας απέτυχε στο επιχείρημά του ότι οι διατάξεις κατά της καθοδήγησης δεν πρέπει να ισχύουν για την Epic Games, επειδή τερμάτισε τον λογαριασμό προγραμματιστή iOS της Epic Games τον Αύγουστο του 2020.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Epic Games θα είχε κερδίσει πρόσθετα έσοδα από τότε – εκτός από την πολιτική της Apple – εφαρμόζοντας το “τεστ πρόσδεσης” των ανταγωνιστών και το “τεστ εξισορρόπησης” των καταναλωτών και διαπίστωσε ότι η διάταξη κατά του steering είναι “αθέμιτη” σύμφωνα και με τα δύο τεστ.

Το δικαστήριο εξέτασε την παράβαση της Apple κατά της καθοδήγησης από μια δεύτερη οπτική γωνία, κρίνοντας ότι οι καταναλωτές θα είχαν συρρεύσει απευθείας στην Epic Games αν είχαν μάθει για το πολύ χαμηλότερο ποσοστό προμήθειας 12%, σε σύγκριση με το 30% της Apple.

“Εάν οι καταναλωτές μπορούν να μάθουν για τις χαμηλότερες τιμές των εφαρμογών, οι οποίες καθίστανται δυνατές λόγω του χαμηλότερου κόστους των προγραμματιστών, και έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν την πλατφόρμα με αυτές τις χαμηλότερες τιμές, θα το κάνουν – αυξάνοντας τα έσοδα που παράγει το Epic Games Store”.

Εάν η Apple δεν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δεδικασμένο που θα ωφελήσει τους δημιουργούς εφαρμογών κρύπτο και εφαρμογών με μη βρώσιμα token, επειδή δεν θα υπόκεινται στον “φόρο” 30% της Apple.

Το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Uniswap είναι ένα από τα πιο πρόσφατα έργα κρύπτο που μπήκαν στο App Store, παρά το γεγονός ότι η Apple αρχικά απέκλεισε την κυκλοφορία του τον Μάρτιο.

Σχεδόν πριν από δύο μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες που απαιτούν από την Apple να επιτρέπει τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων στις συσκευές της, τα οποία με τη σειρά τους επιτρέπουν στους καταναλωτές να παρακάμπτουν τις προμήθειες 30% της Apple.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο, η Apple παρενέβη στις συναλλαγές NFT που αποστέλλονται στο πορτοφόλι αυτοελέγχου της Coinbase, ισχυριζόμενη ότι δικαιούται να “εισπράττει το 30% της αμοιβής gas fee” μέσω αγορών εντός εφαρμογής.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: