Gary Gensler: Η αγορά κρύπτο είναι σαν το χρηματιστήριο της δεκαετίας του 1920, γεμάτη “απατεώνες

Σε ομιλία του στις 8 Ιουνίου στο Piper Sandler Global Exchange & Fintech Conference, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) Gary Gensler συνέκρινε την τρέχουσα αγορά κρύπτο με την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της δεκαετίας του 1920, λέγοντας ότι είναι γεμάτη από “βαποράκια”, “απατεώνες” και “συστήματα Ponzi”. Όπως το Κογκρέσο καθάρισε τη χρηματιστηριακή αγορά θεσπίζοντας νόμους περί κινητών αξιών, έτσι και η σημερινή SEC μπορεί να καθαρίσει την αγορά κρύπτο εφαρμόζοντας αυτούς τους νόμους, υποστήριξε.

Στην ομιλία του, ο Gensler εξήρε το Securities Act του 1933 και το Securities Exchange Act του 1934, υποστηρίζοντας ότι οι νόμοι αυτοί επέτρεψαν στις αμερικανικές αγορές κινητών αξιών να “ευδοκιμήσουν” τα επόμενα 88 χρόνια. Υποστήριξε ότι οι σημερινές “κρύπτο αγορές κινητών αξιών” θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από αυτούς τους νόμους, καθώς δεν είναι “λιγότερο άξιες της προστασίας” που παρέχουν οι νόμοι.

Επισημαίνοντας μια δικαστική απόφαση κατά του Telegram Open Network, ο Gensler υποστήριξε ότι οι τίτλοι κρύπτο περιουσιακών στοιχείων δεν εξαιρούνται από τους νόμους περί κινητών αξιών, ακόμη και αν έχουν χρησιμότητα.

“Ορισμένοι υποστηρικτές των τίτλων κρύπτο περιουσιακών στοιχείων ισχυρίζονται ότι το τοκεν τους έχει μια λειτουργία πέρα από το να είναι απλώς ένα επενδυτικό όχημα”, δήλωσε ο Gensler. “Ωστόσο, όπως είπαν τα δικαστήρια στην υπόθεση Telegram και άλλα, κάποια πρόσθετη χρησιμότητα δεν απομακρύνει έναν τίτλο κρύπτο περιουσιακών στοιχείων από τον ορισμό της επενδυτικής σύμβασης”.

Αυτό σημαίνει ότι τα ανταλλακτήρια κρύπτο τίτλων πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους περί κινητών αξιών, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να διαχωρίζονται “οι λειτουργίες του ανταλλακτηρίου, του χρηματιστή-διαπραγματευτή και της εκκαθάρισης”, δήλωσε ο Gensler. Κατά την άποψή του, αυτός ο διαχωρισμός “συμβάλλει στον μετριασμό των συγκρούσεων που μπορεί να προκύψουν με την ανάμειξη αυτών των υπηρεσιών”.

Ο Gensler αρνήθηκε ότι αυτός ο διαχωρισμός δεν είναι εφικτός, λέγοντας ότι ο διαχωρισμός αυτών των τριών λειτουργιών απαιτεί απλώς δουλειά.

Ο επικεφαλής της SEC υποστήριξε ότι η σημερινή αγορά κρύπτο είναι γεμάτη από απάτες που έχουν προκύψει λόγω της έλλειψης συμμόρφωσης του κλάδου με τους νόμους περί κινητών αξιών, δηλώνοντας:

“Με την ευρεία μη συμμόρφωση, ειλικρινά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε δει πολλά προβλήματα σε αυτές τις αγορές. Έχουμε ξαναδεί αυτή την ιστορία. Θυμίζει αυτό που είχαμε τη δεκαετία του 1920 πριν από τη θέσπιση των ομοσπονδιακών νόμων περί κινητών αξιών. Απατεώνες. Σχήματα Πόντσι”.

Η λύση, κατά την άποψη του Gensler, είναι να διασφαλιστεί ότι οι εκδότες κρύπτο τίτλων συμμορφώνονται με τον νόμο. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι απάτες είναι “πιο πιθανό να συμβούν σε αγορές των οποίων οι εκδότες και οι διαμεσολαβητές δεν συμμορφώνονται με τους θεμελιώδεις νόμους”.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Gensler έχει δεχθεί έντονη κριτική εντός της βιομηχανίας κρύπτο, ιδίως από τότε που η SEC κατέθεσε αγωγές κατά των ανταλλακτηρίων Binance και Coinbase. Οι επικριτές λένε ότι έχει μια υπερβολικά επεκτατική άποψη για τη ρυθμιστική εξουσία της SEC και οδηγεί την καινοτομία εκτός των ΗΠΑ.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: