Έρευνα αποκαλύπτει συντριπτική υποστήριξη: Κινέζοι και Ινδοί επενδυτές αγκαλιάζουν τα CBDCs

Το Ινστιτούτο CFA, γνωστό για την έγκριτη πιστοποίηση Chartered Financial Analyst, διεξήγαγε πρόσφατα μια έρευνα μεταξύ των μελών του για να μετρήσει τις απόψεις τους σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC). Η έρευνα αποσκοπούσε στη διερεύνηση της προοπτικής της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας από την πλευρά της ζήτησης, αποκαλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα απόψεων με βάση την τοποθεσία και την ηλικία των ερωτηθέντων.

Η συνολική ανταπόκριση στα CBDCs ήταν κάπως χλιαρή, με το 42% των ερωτηθέντων να εκφράζει την πεποίθησή του για την κυκλοφορία ψηφιακών νομισμάτων fiat από τις κεντρικές τράπεζες. Επιπλέον, το 47% των συμμετεχόντων υποστήριξε ότι κατανοεί μέτρια τα CBDCs, ενώ το 24% παρέμεινε ουδέτερο χωρίς γνώμη.

Μια αξιοσημείωτη διαφορά προέκυψε μεταξύ των επαγγελματιών επενδύσεων στις ανεπτυγμένες και στις αναδυόμενες αγορές. Η υποστήριξη για τα CBDCs ήταν σημαντικά υψηλότερη στις αναδυόμενες αγορές, με μέσο όρο 61% να εκφράζει υποστήριξη για την ιδέα. Συγκεκριμένα, η Κίνα και η Ινδία ξεχώρισαν με σημαντική υποστήριξη, φθάνοντας το 70% και το 66%, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι επαγγελματίες επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν τον λιγότερο ενθουσιασμό, με μόνο 31% να τάσσεται υπέρ της έναρξης λειτουργίας των CBDC.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης διαφορές μεταξύ τραπεζιτών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων όσον αφορά την υποστήριξή τους προς τα CBDCs. Οι τραπεζίτες, είτε σε εμπορικές τράπεζες (50%) είτε σε επενδυτικές τράπεζες (51%), έδειξαν μεγαλύτερη εύνοια προς τα CBDCs σε σύγκριση με τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων (38%).

Ο κύριος λόγος που αναφέρθηκε για την υποστήριξη των CBDCs ήταν η δυνατότητα επιτάχυνσης των πληρωμών και των μεταφορών, συγκεντρώνοντας την έγκριση του 58% των ερωτηθέντων. Μια άλλη ενδιαφέρουσα προοπτική ήταν η άποψη ότι οι κεντρικές αρχές θα πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων, η οποία έλαβε 30% υποστήριξη.

Από την άλλη πλευρά, το 50% των ερωτηθέντων εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής με τα CBDCs. Η έλλειψη σαφών περιπτώσεων χρήσης ήταν η δεύτερη πιο κοινή αντίρρηση, με το 40% να εκφράζει σκεπτικισμό. Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο το 10% πίστευε ότι τα CBDCs θα ήταν επιζήμια για τις τράπεζες. Επιπλέον, το 46% των ερωτηθέντων πίστευε ότι τα CBDCs θα είχαν μικρό έως καθόλου αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική ένταξη. Ωστόσο, οι περιφερειακές διαφοροποιήσεις ήταν εμφανείς, καθώς η πλειοψηφία στην Κίνα (66%) και την Ινδία (64%) πίστευε ότι τα CBDCs θα ενίσχυαν τη χρηματοπιστωτική ένταξη, ενώ οι ερωτηθέντες στις ΗΠΑ ήταν οι λιγότερο αισιόδοξοι σε ποσοστό 24%.

Η έρευνα διερεύνησε επίσης την προθυμία των ερωτηθέντων να χρησιμοποιήσουν τα CBDCs, παρουσιάζοντας παρόμοια πρότυπα με την υποστήριξή τους στην ιδέα. Οι τραπεζίτες και τα άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών παρουσίασαν τη μεγαλύτερη προθυμία να χρησιμοποιήσουν τα CBDCs.

Με σημαντικό αριθμό απαντήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η έρευνα κατέγραψε συνολικό ποσοστό απαντήσεων 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 85% των ερωτηθέντων ήταν άνδρες.

Στην ευρύτερη κοινότητα των κρύπτο, τα CBDCs παραμένουν ένα θέμα διαμάχης και είναι πολιτικά διχαστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι απαντήσεις των επαγγελματιών του τομέα των επενδύσεων υποδηλώνουν μια ξεχωριστή και ποικίλη άποψη για το θέμα, με τους Κινέζους και Ινδούς ερωτηθέντες να επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τα CBDCs σε σύγκριση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: