Ο Καναδάς πρωτοπορεί στη ρυθμιστική αναθεώρηση: Κανόνες κεφαλαίου κρυπτονομισμάτων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Σε μια σημαντική εξέλιξη στις 26 Ιουλίου, το Γραφείο του Επιθεωρητή των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων του Καναδά (OSFI) αποκάλυψε τα σχέδιά του να αναθεωρήσει την προσέγγιση κεφαλαίου και ρευστότητας για τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία εντός της χώρας. Οι προτεινόμενες αλλαγές αποσκοπούν στην απλούστευση του τρόπου με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χειρίζονται τους αντιληπτούς κινδύνους που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα, εισάγοντας μια σαφώς καθορισμένη κατηγοριοποίηση των περιουσιακών στοιχείων κρύπτο και τις αντίστοιχες κεφαλαιακές τους επεξεργασίες.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να συγκεντρωθούν σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη, το OSFI έχει ξεκινήσει δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με δύο σχέδια κατευθυντήριων γραμμών. Η μία από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές απευθύνεται σε ομοσπονδιακά ρυθμιζόμενα ιδρύματα που δέχονται καταθέσεις, όπως οι τράπεζες και οι πιστωτικές ενώσεις, ενώ η άλλη επικεντρώνεται στη ρυθμιστική κεφαλαιακή αντιμετώπιση της έκθεσης σε κρύπτο περιουσιακά στοιχεία για τους ασφαλιστές.

Ο επόπτης του OSFI, Peter Routledge, τόνισε τη σημασία της παροχής σαφήνειας στα ιδρύματα που δέχονται καταθέσεις και στους ασφαλιστές όσον αφορά τη μεταχείριση των ανοιγμάτων σε κρύπτο περιουσιακά στοιχεία όσον αφορά το κεφάλαιο και τη ρευστότητα. Εξέφρασε ενθουσιασμό για την προσφορά αυτής της τόσο απαραίτητης σαφήνειας μέσω των νέων κατευθυντήριων γραμμών, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ευθυγραμμιστούν με την ανατροφοδότηση του κλάδου και τα διεθνή πρότυπα.

Οι προτεινόμενοι κανόνες λαμβάνουν υπόψη τη δυναμική φύση του περιβάλλοντος κινδύνου, αναγνωρίζοντας ότι το τοπίο των κρυπτονομισμάτων εξελίσσεται συνεχώς. Ειδικότερα, οι εν λόγω κανόνες ενσωματώνουν τις αλλαγές που περιέγραψε η Επιτροπή της Βασιλείας τον Δεκέμβριο του 2022, η οποία εισήγαγε νέα τραπεζικά πρότυπα για τη διαχείριση της έκθεσης σε κρύπτο περιουσιακά στοιχεία. Αυτά τα πρότυπα της Επιτροπής της Βασιλείας, τα οποία προβλέπεται να εφαρμοστούν την 1η Ιανουαρίου 2025, περιλαμβάνουν διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων κατευθυντήριων γραμμών που σχετίζονται με τα tokenized παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, τα stablecoins και τα μη εξασφαλισμένα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία.

Για να ανταποκριθεί στις ειδικές ανάγκες της τοπικής ασφαλιστικής βιομηχανίας, το OSFI έχει προσαρμόσει ανάλογα τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μεταχείριση του ρυθμιστικού κεφαλαίου για τους ασφαλιστές, εξασφαλίζοντας μια καλά προσαρμοσμένη προσέγγιση.

Εκτός από τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών, τα προτεινόμενα μέτρα θα αντικαταστήσουν επίσης μια προηγούμενη συμβουλευτική που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2022, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στον ορισμό και την κατηγοριοποίηση της έκθεσης σε κρύπτο περιουσιακά στοιχεία και τους δυνητικούς κινδύνους της για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η κίνηση για τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού τοπίου του Καναδά έρχεται εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων ανησυχιών σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στα τραπεζικά συστήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ορισμένες τράπεζες φιλικές προς τα κρύπτο, όπως η Silvergate και η Signature Bank, αντιμετώπισαν λειτουργικές προκλήσεις και αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους λόγω προβλημάτων ρευστότητας που συνδέονταν με γεγονότα που σχετίζονται με τα κρύπτο το 2022.

Με την προληπτική προσέγγισή του για την αντιμετώπιση των πολυπλοκότητας του τομέα των κρύπτο, ο Καναδάς στοχεύει να αποτελέσει πρότυπο για άλλα έθνη που παλεύουν με την ανάγκη εξισορρόπησης της καινοτομίας και της διαχείρισης κινδύνων στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Οι δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών θα συνεχιστούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους φορείς και το ευρύ κοινό να συνεισφέρουν τις απόψεις τους και να διαμορφώσουν το μέλλον της ρύθμισης των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων στη χώρα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: