Επανάσταση στο Web Crawling καθώς το GPT-5 διαφαίνεται στον ορίζοντα

Σε μια στρατηγική κίνηση, η OpenAI παρουσίασε την τελευταία της καινοτομία, το εργαλείο “GPTBot” για την ανίχνευση ιστοσελίδων, σηματοδοτώντας έναν πιθανό καταλύτη για την ενίσχυση των επερχόμενων επαναλήψεων του μοντέλου ChatGPT. Η πρόσφατη ανάρτηση του OpenAI στο ιστολόγιο τόνισε την υπόσχεση του εργαλείου για τη βελτίωση της ακρίβειας και την αύξηση των δυνατοτήτων στις επερχόμενες εκδόσεις.

Λειτουργώντας ως web crawler, που συχνά αναφέρεται ως web spider, το GPTBot αναλαμβάνει το ρόλο της ευρετηρίασης του περιεχομένου ιστότοπων στην τεράστια έκταση του διαδικτύου. Αυτή η λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας για τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing για την απόδοση σχετικών αποτελεσμάτων αναζήτησης στους χρήστες.

Η OpenAI επιβεβαίωσε ότι οι λειτουργίες του GPTBot θα επικεντρωθούν στην επιμέλεια δημόσια προσβάσιμων δεδομένων από τον παγκόσμιο ιστό, με έναν εγγενή μηχανισμό φιλτραρίσματος για την αποφυγή πηγών που ενσωματώνουν paywalls, χειρίζονται προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες ή φιλοξενούν περιεχόμενο που αντιβαίνει στις πολιτικές της OpenAI.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων έχουν την αυτονομία να ανατρέψουν τις δραστηριότητες ευρετηρίασης του GPTBot με την απλή προσθήκη μιας εντολής “disallow” σε ένα τυπικό αρχείο διακομιστή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρωτοβουλία αυτή έρχεται στην επιφάνεια μόλις τρεις εβδομάδες μετά την υποβολή αίτησης εμπορικού σήματος από την OpenAI για το “GPT-5”, τον πολυαναμενόμενο διάδοχο του επικρατούντος μοντέλου GPT-4. Η αίτηση που κατατέθηκε στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών στις 18 Ιουλίου, περιλαμβάνει το πεδίο εφαρμογής του “GPT-5”, περιλαμβάνοντας λογισμικό ανθρώπινης ομιλίας και κειμένου με τεχνητή νοημοσύνη, μετατροπή ήχου σε κείμενο, καθώς και αναγνώριση φωνής και ομιλίας.

Παρά τα βήματα αυτά, συνιστάται συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά την έλευση της επόμενης επανάληψης του ChatGPT. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η έναρξη της εκπαίδευσης του GPT-5 παραμένει μακρινή, εν αναμονή των απαιτούμενων ελέγχων ασφαλείας πριν από την έναρξη.

Παράλληλα, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές συγκέντρωσης δεδομένων της OpenAI, ιδίως όσον αφορά την τήρηση των πνευματικών δικαιωμάτων και τη συγκατάθεση των χρηστών. Το τρέχον έτος υπήρξε μάρτυρας του ελέγχου αυτών των πρακτικών, που εκδηλώθηκε σε περιπτώσεις όπως η επιτήρηση της ιδιωτικής ζωής της Ιαπωνίας που επέπληξε την OpenAI για μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων τον Ιούνιο, και η προσωρινή αναστολή της χρήσης του ChatGPT από την Ιταλία λόγω υποτιθέμενων παραβιάσεων των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τον Απρίλιο.

Επιτείνοντας την πολυπλοκότητα, μια ομαδική αγωγή που περιλαμβάνει 16 ενάγοντες έχει ξεκινήσει εναντίον της OpenAI, υποστηρίζοντας μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες από τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών του ChatGPT. Σε περίπτωση που οι ισχυρισμοί αυτοί αποδειχθούν βάσιμοι, η OpenAI και η συγκατηγορούμενή της, Microsoft, θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραβιάσουν το Computer Fraud and Abuse Act, ένα νομικό προηγούμενο που περιλαμβάνει υποθέσεις που σχετίζονται με την απόσπαση ιστοσελίδων και την απόκτηση δεδομένων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: