Δικηγόροι επικρίνουν το ανώτατο όριο συναλλαγών Stablecoin της MiCA για παρεμπόδιση της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων

Οι δικηγόροι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα ημερήσια ανώτατα όρια συναλλαγών που επιβάλλονται από τη νομοθεσία για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (Markets in Crypto-Assets – MiCA) στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη χρήση των stablecoins και να καταπνίξουν την υιοθέτηση των κρύπτο. Η MiCA, η οποία υπεγράφη σε νόμο στις 31 Μαΐου, εισήγαγε ρυθμιστικές οδηγίες για τα κρυπτονομίσματα, λαμβάνοντας συνολικά θετικά σχόλια από τον κλάδο των κρύπτο. Ωστόσο, ένα από τα αμφιλεγόμενα μέτρα της νομοθεσίας είναι το ημερήσιο ανώτατο όριο συναλλαγών ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ (219 εκατομμυρίων δολαρίων) για τα ιδιωτικά stablecoins όπως το USDT και το USDC.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες της παγκόσμιας δικηγορικής εταιρείας Clyde and Co, Chander Agnihotri και Rachel Cropper-Mawer, υποστηρίζουν ότι η χρήση των μεγάλων stablecoins θα μπορούσε γρήγορα να καταστεί ασφυκτική λόγω των ανώτατων ορίων συναλλαγών, προτείνοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν αυτά τα όρια. Τα stablecoins έχουν σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζουν την αξία των fiat νομισμάτων, κυρίως του δολαρίου ΗΠΑ, και δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των τιμών των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Ether.

Η κατάρρευση του αλγοριθμικού σταθερού νομίσματος UST της Terra τον Μάιο του 2022 και η προσωρινή αποσύνδεση του USDC μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές του 2023 ώθησαν τις ρυθμιστικές αρχές να επικεντρωθούν στη ρύθμιση των ιδιωτικών σταθερών νομισμάτων. Ο Agnihotri εξηγεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για τον πιθανό αντίκτυπο της αποτυχίας ενός μεγαλύτερου stablecoin λόγω των ισχυρότερων δεσμών τους με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω αποθεματικών.

Η Cropper-Mawer διευκρινίζει ότι το ανώτατο όριο των 200 εκατομμυρίων ευρώ δεν συνιστά απαγόρευση, αλλά εάν το όριο ξεπεραστεί, οι εκδότες θα πρέπει να σταματήσουν την περαιτέρω έκδοση και να συνεργαστούν με τις ρυθμιστικές αρχές για να φέρουν τις συναλλαγές εντός του ανώτατου ορίου. Ωστόσο, αναμένει ότι ορισμένα μεγαλύτερα stablecoins θα αντιμετωπίσουν ασφυκτική χρήση και αναμένει ότι οι νομοθέτες θα επανεξετάσουν το θέμα.

Δεδομένης της πιθανής περιοριστικής επίδρασης στη χρήση των stablecoin, η Cropper-Mawer προτείνει ότι τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC) μπορεί να ανθίσουν με ταχύτερο ρυθμό. Σημειώνει ότι οι νομοθέτες του MiCA είναι πιθανό να γνωρίζουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτών των κανονισμών, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η επικράτηση των ιδιωτικών stablecoins σε άλλες αγορές, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αγορά κρύπτο στην ΕΕ.

Παρόλο που η MiCA έχει αντιμετωπίσει κριτική για την ευρεία νομοθεσία της, η Agnihotri επισημαίνει ότι η ανατροφοδότηση ήταν ως επί το πλείστον θετική. Τονίζει ότι η MiCA θα παρέχει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρότερες οντότητες, προωθώντας την καινοτομία και τον ανταγωνισμό, αλλά ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμογές, όπως συμβαίνει με κάθε νομοθεσία.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της Tether, Paolo Ardoino, πιστεύει ότι οι συνεχείς συζητήσεις και οι πιθανές αναθεωρήσεις του πλαισίου MiCA είναι ζωτικής σημασίας πριν από τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για τους ιδιωτικούς παρόχους stablecoin. Ενώ αναγνωρίζει τον πιθανό αντίκτυπο του ημερήσιου ορίου συναλλαγών σε stablecoins όπως το USDT, ο Ardoino επαινεί το MiCA ως μια αξιέπαινη πρωτοβουλία και την πιο ολοκληρωμένη νομοθεσία που έχει δει ο κλάδος μέχρι σήμερα.

Η MiCA θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και οι κανονισμοί και οι κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις κρύπτο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2024. Η επιτυχία της MiCA θα εξαρτηθεί από την επιβολή της σε επίπεδο κράτους μέλους και από το κατά πόσον οι νομοθέτες θα συνεχίσουν να την αναθεωρούν υπό το πρίσμα της ταχέως εξελισσόμενης βιομηχανίας κρύπτο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: