Δικαστήριο των ΗΠΑ παγώνει τις συμμετοχές του Alex Mashinsky στο πλαίσιο ποινικής έρευνας

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκανε ένα σημαντικό βήμα στο συνεχιζόμενο νομικό έπος που αφορά τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Celsius, Alex Mashinsky, διατάσσοντας τη δέσμευση ορισμένων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων που σχετίζονται με αυτόν. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από αίτηση που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, αποκαλύφθηκε ότι δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης έκανε δεκτό αίτημα για την αποσφράγιση περιοριστικής εντολής που συνδέεται με τα περιουσιακά στοιχεία του Mashinsky. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξουσιοδοτήθηκε να παγώσει λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα διαφόρων εταιρειών χαρτοφυλακίου σε ιδρύματα όπως η Goldman Sachs και η Merrill Lynch. Επιπλέον, λογαριασμοί στο όνομα του Alex Mashinsky στις First Republic Securities, SoFi Bank και SoFi Securities έχουν επίσης υποβληθεί στη δέσμευση.

Μια αξιοσημείωτη προσθήκη στη δικαστική απόφαση είναι η δέσμευση του ακινήτου του Mashinsky που βρίσκεται στο Όστιν του Τέξας, το οποίο είχε αγοράσει μαζί με τη σύζυγό του, Kristine, το 2021. Το εν λόγω ακίνητο βρισκόταν στην αγορά για πάνω από ένα χρόνο, συμπίπτοντας με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Celsius υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Ιούλιο του 2022.

Τα νομικά προβλήματα του Mashinsky κλιμακώνονται. Ήταν συνιδρυτής της Celsius, μιας πλατφόρμας δανεισμού κρυπτονομισμάτων, το 2017, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Σεπτέμβριο του 2022, αναφέροντας ότι ο ρόλος του αποτελούσε “αυξανόμενο περισπασμό” εν μέσω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι χρήστες. Πριν από αυτό, η εταιρεία είχε ήδη βρεθεί υπό έλεγχο τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, επειδή φέρεται να προσέφερε μη εγγεγραμμένους τίτλους.

Η κατάσταση εντάθηκε τον Ιούλιο, όταν οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Μασίνσκι, κατηγορώντας τον για παραπλάνηση των επενδυτών της Celsius και εξαπάτηση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους χρήστες. Ο Mashinsky δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό διάφορους περιορισμούς, όπως ηλεκτρονική παρακολούθηση και αυστηρούς περιορισμούς στις οικονομικές συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια χωρίς προηγούμενη έγκριση.

Η Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέθεσαν επίσης αστικές υποθέσεις κατά του Mashinsky τον Ιούλιο, καταλήγοντας τελικά σε διακανονισμούς με την Celsius με φόντο ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος αντιμετώπιζε τόσο ποινικές όσο και αστικές κατηγορίες. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επέβαλε σημαντικά πρόστιμα ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Celsius, υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα είχε “εξαπατήσει” τους χρήστες της. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ανεστάλη προσωρινά για να επιτραπεί στη Celsius να αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία στη διαδικασία πτώχευσής της.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: