Δικαστήριο των ΗΠΑ εγκρίνει διακανονισμό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Terraform και της SEC

Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Jed Rakoff, επιβεβαίωσε τον διακανονισμό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Terraform Labs, μαζί με τον συνιδρυτή της Do Kwon, και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Terraform και ο Kwon θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά πρόστιμα και ποινές και θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς από την περαιτέρω εμπλοκή τους στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

Συγκεκριμένα, η Terraform υποχρεούται να εκταμιεύσει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση, αστικό πρόστιμο 420 εκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 467 εκατομμύρια δολάρια σε προδικαστικούς τόκους. Επιπλέον, ο Do Kwon, μαζί με την Terraform, θα καταβάλει 110 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση και 14,3 εκατομμύρια δολάρια σε προδικαστικούς τόκους, καθώς και αστικό πρόστιμο 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ρίζες αυτής της νομικής αγωγής ανάγονται στον Μάιο του 2022, όταν το ψηφιακό οικοσύστημα της Terraform υπέστη καταστροφικές αποτυχίες μετά την απώλεια της αναλογίας 1 προς 1 της αξίας του με το δολάριο ΗΠΑ, αφού το σταθερό νόμισμα TerraUSD – γνωστό πλέον ως TerraClassicUSD – καθοδηγούμενο από αλγόριθμο. Αυτό το περιστατικό επηρέασε σοβαρά το token της Terra Classic (LUNC), το οποίο ήταν αναπόσπαστο στοιχείο για τη διατήρηση της αποτίμησης του stablecoin.

Σε απάντηση αυτών των γεγονότων, η SEC κατέθεσε αγωγή κατά της Terraform και του Kwon τον Φεβρουάριο του 2023, κατηγορώντας τους για παραβίαση των νόμων περί κινητών αξιών και άσκηση δόλιων πρακτικών.

“Η έκβαση αυτής της υπόθεσης υπογραμμίζει μια επαναλαμβανόμενη δικαστική αρχή: η εγγενής φύση ενός χρηματοοικονομικού προϊόντος καθορίζει την ταξινόμησή του σύμφωνα με τους νόμους περί κινητών αξιών, όχι η εξωτερική αφήγηση ή το μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται για την προώθησή του”, δήλωσε ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler στις 13 Ιουνίου.

Ο Gensler σχολίασε περαιτέρω τις σοβαρές επιπτώσεις των ενεργειών της Terraform και του Kwon, σημειώνοντας την εκτεταμένη οικονομική ζημία που προκλήθηκε στους επενδυτές, με ορισμένους να χάνουν τις οικονομίες τους. Τόνισε τη σημασία της νομικής συμμόρφωσης για την προστασία των επενδυτών από τέτοιες ζημίες.

Μετά την αποσταθεροποίηση του TerraUSD, η Terra υπέστη μια εντυπωσιακή διάβρωση της αξίας της κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας ευρεία δυσφορία στην αγορά κρυπτονομισμάτων και επιφέροντας πτώση της αξίας πολλών άλλων ψηφιακών token.

Επί του παρόντος, η Terraform Labs βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, έχοντας δηλώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 430,1 εκατ. δολαρίων έναντι υποχρεώσεων συνολικού ύψους 450,9 εκατ. δολαρίων. Η δυνατότητα της Terraform να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις βάσει του διακανονισμού παραμένει αβέβαιη.

Εν τω μεταξύ, ο Do Kwon κρατείται στο Μαυροβούνιο μετά από τετράμηνη φυλάκιση λόγω κατοχής πλαστών διαβατηρίων. Αναμένει δικαστική απόφαση σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Νότια Κορέα, όπου αντιμετωπίζει πρόσθετες ποινικές κατηγορίες. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μαυροβουνίου πρόκειται να λάβει οριστική απόφαση μετά από επιτυχή έφεση της νομικής εκπροσώπησης του Kwon.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: