Διαμάχη για τη δεοντολογία γύρω από τη συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Gary Gensler με τον Sam Bankman-Fried

Οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με μια 45λεπτη κλήση Zoom που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου της SEC Gary Gensler και του ατιμασμένου μεγιστάνα των κρύπτο Sam Bankman-Fried τον Μάρτιο του 2022, καθώς προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την έγκριση της συνάντησης από την ομάδα δεοντολογίας του οργανισμού. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε έξι μήνες πριν από τη σύλληψη του Bankman-Fried με κατηγορίες για απάτη, εγείρει ισχυρισμούς για σύγκρουση συμφερόντων και άνετους δεσμούς μεταξύ του Gensler και του κατηγορούμενου για απάτη.

Τα έγγραφα που ελήφθησαν πρόσφατα μέσω του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει κανένα αρχείο που να καταγράφει ότι ο Gensler ζήτησε άδεια από το γραφείο του συμβούλου δεοντολογίας της SEC για να συναντηθεί με τον Bankman-Fried. Αυτό όχι μόνο παραβιάζει το πρωτόκολλο του ίδιου του οργανισμού, αλλά οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι αν ο Gensler είχε ζητήσει άδεια, πιθανότατα θα είχε απορριφθεί.

Παρόλο που εκπρόσωπος της SEC ισχυρίζεται ότι ο Gensler είχε έγκριση για τη συνάντηση από την ομάδα δεοντολογίας του οργανισμού, δεν έχει παρασχεθεί κανένα δικαιολογητικό που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για διευκρινίσεις, η SEC αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απροθυμία της SEC να μοιραστεί όλα τα σχετικά έγγραφα που σχετίζονται με τη συνάντηση εγείρει ανησυχίες για τους ερευνητές. Ο Τόμας Τζόουνς, πρόεδρος του Αμερικανικού Ιδρύματος Λογοδοσίας, τόνισε τη σημασία της διαλεύκανσης τέτοιων συναντήσεων ειδικής πρόσβασης, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο καταχρήσεων και την ανάγκη για διαφάνεια.

Πηγές στην SEC αναφέρουν ότι οι επίτροποι χρησιμοποιούν συνήθως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να ζητήσουν συναντήσεις με το γραφείο δεοντολογίας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια διαδρομή εγγράφων. Η απουσία γραπτών αρχείων εγείρει υποψίες, καθώς ένας πρώην υπάλληλος της SEC δήλωσε: “Ποιο είναι το νόημα να το κάνεις, αν δεν είναι γραπτό;“. Ένας άλλος πρώην σύμβουλος της SEC εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η υπηρεσία αμφισβητεί την έκδοση εγγράφων βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης χωρίς να παρέχει τεκμηρίωση.

Η αποτυχία του Gensler να υποβληθεί στην κατάλληλη διαδικασία ελέγχου για τη συνάντηση είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, δεδομένης της προφανής σύγκρουσης συμφερόντων που αντιμετωπίζει στην υπόθεση. Έχει αναφερθεί ότι ο Mark Wetjen, πρώην λομπίστας της FTX και στενός συνεργάτης του Gensler, ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση της συνάντησης. Επιπλέον, ο Glenn Ellison, ο πατέρας της Caroline Ellison, της πρώην φίλης του SBF που μετατράπηκε σε πληροφοριοδότη, ήταν επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ΜΙΤ, ενώ ο Gensler ήταν καθηγητής εκεί.

Αν και παραμένει ασαφές αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνούσε την FTX ή τον Bankman-Fried εκείνη την εποχή, πηγές προσκείμενες στην υπηρεσία πιστεύουν ότι το γραφείο Δεοντολογίας θα είχε συμβουλεύσει να μην συναντηθεί με τον Bankman-Fried λόγω της περιορισμένης γνώσης για το ανταλλακτήριο και την εκτός ΗΠΑ έδρα του.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Gensler να πραγματοποιήσει τη συνάντηση χωρίς να ζητήσει άδεια αντικατοπτρίζει τον τρόπο λειτουργίας του στην SEC. Οι παρατηρητές σήκωσαν τα φρύδια τους για τη χρονική στιγμή της απαγγελίας κατηγοριών από την SEC κατά του Bankman-Fried, οι οποίες ανακοινώθηκαν την επομένη της έκδοσής του στις ΗΠΑ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Νομοθέτες, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ritchie Torres από τη Νέα Υόρκη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων Patrick McHenry (R-NC), άσκησαν κριτική στον Gensler και ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αλληλογραφία του με τον Bankman-Fried και τη σχέση της SEC με την FTX. Ο αντιπρόσωπος Thomas Earl Emmer (R-Minn.) χαρακτήρισε τις συναντήσεις του Gensler ως “παρασκηνιακές συμφωνίες εργασίας με ανθρώπους που κάνουν κακόβουλα πράγματα”. Η διαμάχη γύρω από τη συνάντηση εντείνει περαιτέρω τον έλεγχο των ενεργειών του Gensler και του χειρισμού της υπόθεσης FTX από την SEC.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: