Σικάγο Fed: Τα τρέχοντα επιτόκια των ΗΠΑ είναι επαρκή για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την αποτροπή της οικονομικής ύφεσης

Σε μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του ευμετάβλητου κόσμου των κρυπτονομισμάτων, μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα αυτού που ορισμένοι αποκαλούν “στιγμή Goldilocks”. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από οικονομολόγους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο έδειξε ότι η στρατηγική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων ήταν αποτελεσματική στον περιορισμό του πληθωρισμού, φέρνοντάς τον πιο κοντά στον πολυπόθητο στόχο του 2%, και όλα αυτά χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάζονται στην έκδοση Σεπτεμβρίου του Chicago Fed Letter, με συγγραφείς τους Stefania D’Amico και Thomas King, βασίζονται στο μοντέλο διανυσματικής αυτοπαλινδρόμησης (VAR). Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, οι σωρευτικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης που έχουν εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2022 έχουν ήδη επηρεάσει σημαντικά την οικονομική παραγωγή. Κατά συνέπεια, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να μην είναι απαραίτητες για να συγκρατηθεί η άνοδος των τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο προηγούμενος κύκλος σύσφιξης έπαιξε ρόλο στην πτώση της αγοράς κρύπτο πέρυσι.

Οι D’Amico και King δήλωσαν: “Εκτιμούμε ότι, αν και η πλειονότητα των επιπτώσεων στην παραγωγή και τον πληθωρισμό έχουν ήδη επέλθει, η σύσφιξη της πολιτικής που έχει ήδη εφαρμοστεί θα ασκήσει περαιτέρω περιορισμούς στα επόμενα τρίμηνα, που ανέρχονται σε καθοδική πίεση περίπου 3 ποσοστιαίων μονάδων στο επίπεδο του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και 2,5 ποσοστιαίων μονάδων στο επίπεδο του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ)”. Είναι σημαντικό, τόνισαν ότι αυτή η μείωση του πληθωρισμού αναμένεται να συντελεστεί χωρίς να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, καθώς η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει θετική.

Σύμφωνα με το υπόδειγμά τους, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να υποχωρήσει κάτω από το 2,3% έως τα μέσα του 2024, το οποίο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ευθυγραμμίζεται με ένα ποσοστό πληθωρισμού 2%, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE). Αυτός ο στόχος του 2% αποτελεί μακροχρόνιο σημείο αναφοράς για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εντολή της για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπόδειγμα των D’Amico και King δεν σηματοδοτεί επικείμενη μείωση των επιτοκίων ή μέτρα χαλάρωσης της ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.

Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, αυτό θα σηματοδοτούσε ένα “σενάριο Goldilocks” – μια ιδανική κατάσταση για την ανάληψη κινδύνου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε τις προσπάθειες αύξησης των επιτοκίων της, υπάρχει συνεχής ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι μια τέτοια σύσφιξη θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία και ενδεχομένως να προκαλέσει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο, τα ερευνητικά ευρήματα της Fed του Σικάγο υποδηλώνουν ένα πιο ισορροπημένο και ευνοϊκό οικονομικό τοπίο στον ορίζοντα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: