Ακόμα ένα έργο Fantom αποφασίζει να τερματίσει τη λειτουργία του, επικαλούμενο ανησυχίες για την έκθεση στo Multichain 

Το SpiritSwap, ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο (DEX) που λειτουργεί στην πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων Fantom, ανακοίνωσε την επικείμενη διακοπή λειτουργίας του, με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου. Η απόφαση αποδίδεται στη σύνδεση του έργου με το προβληματικό κινεζικό cross-chain πρωτόκολλο Multichain.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου μέσω της πλατφόρμας Discord, οι προγραμματιστές του SpiritSwap αποκάλυψαν ότι ένα hack στο Multichain είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση του συνόλου του ταμείου του SpiritSwap. Αυτό το σοβαρό πλήγμα κατέστησε το έργο ανίκανο να χρηματοδοτήσει βασικές πτυχές της λειτουργίας του, όπως τα λειτουργικά έξοδα, τους μισθούς της ομάδας και τις πρωτοβουλίες μάρκετινγκ. Ως απάντηση σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση, η ομάδα SpiritSwap ξεκίνησε την αναζήτηση μιας νέας ομάδας που θα αναλάβει τις λειτουργίες του DEX μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή ιδιοκτησίας εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, το DEX θα σταματήσει εντελώς τις δραστηριότητές του.

Η SpiritSwap ιδρύθηκε το 2021 και είχε αναδειχθεί σε εξέχουσα DEX εντός του οικοσυστήματος Fantom, απολαμβάνοντας ισχυρή παρουσία πριν από την έναρξη της πτωτικής αγοράς κρυπτονομισμάτων. Στο ζενίθ του, τον Ιανουάριο του 2022, η συνολική αξία που είχε κλειδώσει (TVL) στο SpiritSwap είχε εκτοξευθεί στο εντυπωσιακό ποσό των 374 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός έχει έκτοτε πέσει κατακόρυφα στα 2,92 εκατομμύρια δολάρια κατά τη στιγμή της παρούσας δημοσίευσης, κυρίως λόγω του αντίκτυπου του περιστατικού Multichain.

Η αναταραχή της Multichain σημαδεύτηκε από τη σύλληψη του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του πρωτοκόλλου, Zhanojung He, από τις κινεζικές αρχές τον Μάιο. Η σύλληψη του He, που καλύπτεται από μυστήριο, οδήγησε σε μια κατάσταση όπου φέρεται να έχει αποκλειστική πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά και τους διακομιστές του Multichain. Κατά την απουσία του, τα κεφάλαια από την Multichain και τους χρήστες της έχουν μετατραπεί σε stablecoins και ιδιωτικά νομίσματα και στη συνέχεια έχουν μεταφερθεί εκτός του πρωτοκόλλου. Έχουν προκύψει ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ενός περίτεχνου σχεδίου υπεξαίρεσης, με ορισμένα θύματα να ισχυρίζονται ότι εμπλέκεται η κινεζική αστυνομία.

Πριν από το φιάσκο του Multichain, το Multichain ήταν το επιλεγμένο πρωτόκολλο cross-chain για το Fantom. Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης, η συνολική αξία που έχει κλειδώσει το Fantom έχει μειωθεί σημαντικά από 364 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές Μαΐου στο σημερινό επίπεδο των 72 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η οπισθοδρόμηση δεν αφορούσε αποκλειστικά το SpiritSwap, καθώς το Geist Finance της Fantom, ένα πρωτόκολλο δανεισμού, ανακοίνωσε επίσης την παύση λειτουργίας του λόγω της έκθεσής του στα προβλήματα της Multichain.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: