Banks & Crypto

Τραπεζικά δεινά των ΗΠΑ; Οι μετοχές της Silicon Valley Bank υποχωρούν 1 ημέρα μετά την πτώση της Silvergate

Οι φόβοι έχουν αυξηθεί για το μέλλον μιας άλλης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή την εβδομάδα, αφού η Silicon Valley Bank (SVB) ανακοίνωσε σημαντική πώληση περιουσιακών στοιχείων και μετοχών με στόχο την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν ότι δεν είναι όλα καλά στην τεχνολογική εκκίνηση και στην τράπεζα που εστιάζει στο VC, ιδιαίτερα δεδομένου του κλεισίματος της τράπεζας κρύπτο Silvergate μόλις μια μέρα νωρίτερα. Οι μετοχές της Silicon Valley Bank κατέρρευσαν πάνω από 60%, εξαλείφοντας περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από τις μετοχές της τράπεζας.

Η SVB είναι μία από τις κορυφαίες 20 μεγαλύτερες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες σε εταιρείες επιχειρηματικού κινδύνου, όπως οι φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα Sequoia και Andreessen Horowitz (a16z).

Σε μια οικονομική ενημέρωση της 8ης Μαρτίου , αποκάλυψε ότι πούλησε 21 δισεκατομμύρια δολάρια των τίτλων της για ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει τον ισολογισμό της.

Επίσης συγκέντρωσε 500 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών General Atlantic και επιδιώκει να συγκεντρώσει άλλα 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των μετοχών της, για συνολικά 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είπε ότι η πώληση πραγματοποιήθηκε καθώς αναμένει «συνεχιζόμενα υψηλότερα επιτόκια, πιέσεις στις δημόσιες και ιδιωτικές αγορές και αυξημένα επίπεδα μετρητών από τους πελάτες μας καθώς επενδύουν στις επιχειρήσεις τους».

Η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων, ωστόσο, βύθισε την τιμή της μετοχής της SVB κατά 60% στις 9 Μαρτίου,  σύμφωνα με το Google Finance, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την οικονομική θέση της τράπεζας. Παρατηρήθηκε επίσης μια περαιτέρω πτώση 23% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου.

Το διάγραμμα πέντε ημερών της SVB δείχνει την απότομη πτώση της τιμής μίας ημέρας από περίπου 265 $ σε διαπραγμάτευση σχεδόν στα 80 $ μετά τις ώρες στις 9 Μαρτίου. Πηγή: Google Finance

Σύμφωνα με μια έκθεση της 9ης Μαρτίου από το The Information, ο επικεφαλής της SVB, Γκρεγκ Μπέκερ, είπε στους επενδυτές να «μείνουν ήρεμοι» και είπε ότι η τράπεζα έχει «άφθονη ρευστότητα για να υποστηρίξει τους πελάτες μας με μια εξαίρεση: Αν όλοι λένε ο ένας στον άλλον ότι η SVB έχει πρόβλημα, αυτό θα να είναι μια πρόκληση.”

Σε μια επιστολή των ενδιαφερομένων, ο Becker επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα ήταν «καλά κεφαλαιοποιημένη», με «έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις από οποιαδήποτε τράπεζα του μεγέθους μας» και αναμένει να επανεπενδύσει το κεφάλαιο από την πώληση σε “περισσότερο asset-sensitive, short-term” τίτλους.

Πολλοί έχουν μοιραστεί τις ανησυχίες τους σχετικά με το ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα εάν οι πελάτες της SVB υποκινούσαν ένα bank run.

Στο Twitter, ιδρυτές και στελέχη τεχνολογίας, ωστόσο, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην τράπεζα και προέτρεψαν τους άλλους να μην πανικοβληθούν. 

Ο Mark Suster της Upfront Ventures έγραψε στο Twitter στις 9 Μαρτίου ότι «περισσότεροι στην κοινότητα VC πρέπει να μιλήσουν δημόσια για να καταπνίξουν τον πανικό για το [SVB]».

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να αποτύχουν μόνο αν πανικοβληθούν όλοι, οπότε θα προέτρεπα για ήρεμες αποφάσεις βασισμένες σε γεγονότα», πρόσθεσε.

Αντιδρώντας στην είδηση, ο Zak Kukoff, επικεφαλής της εταιρείας VC General Catalyst, δήλωσε ότι η τράπεζα έχει “βγει σταθερά από το δρόμο της” για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι “τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τις υποστηρίξει”.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την SVB ακολουθεί μόνο μία ημέρα αφότου η Silvergate είπε ότι θα «τερματίσει τις εργασίες» και θα ρευστοποιήσει την φιλική προς τα κρύπτο τράπεζά της.

Σε ανακοίνωσή της στις 8 Μαρτίου, η Silvergate Capital Corporation είπε ότι η απόφαση για κλείσιμο των εργασιών ήταν «υπό το φως των πρόσφατων βιομηχανικών και κανονιστικών εξελίξεων».

Η Silvergate ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραπεζικούς εταίρους για πολλές εταιρείες κρύπτο, αλλά ανησυχίες σχετικά με τη φερεγγυότητά της προέκυψαν μετά την ανακοίνωση ότι θα καθυστερούσε την υποβολή της ετήσιας έκθεσής της 10-K κατά δύο εβδομάδες. Το έγγραφο παρέχει μια επισκόπηση της οικονομικής κατάστασης μιας εταιρείας. 

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/us-bank-woes-silicon-valley-bank-stocks-plunge-1-day-after-silvergate-downfall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X