Το σχέδιο του Χονγκ Κονγκ να καταγράψει τις “ύποπτες” πλατφόρμες κρύπτο στον απόηχο του σκανδάλου JPEX

Ο χρηματοπιστωτικός εποπτικός φορέας του Χονγκ Κονγκ, η Επιτροπή Κινητών Αξιών και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (SFC), ανακοίνωσε την αποφασιστικότητά της να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των unregulated cryptocurrency trading platforms που λειτουργούν στη δικαιοδοσία της.

Σε δήλωση που εξέδωσε στις 25 Σεπτεμβρίου, η SFC παρουσίασε το σχέδιό της να καταρτίσει και να δημοσιεύσει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο των πλατφορμών διαπραγμάτευσης εικονικών περιουσιακών στοιχείων (VATP) που είτε έχουν άδεια, είτε θεωρούνται αδειοδοτημένες, είτε βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος, είτε αναμένουν έγκριση. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να παράσχει στο κοινό μια πολύτιμη πηγή για τον εντοπισμό των δυνητικά μη ρυθμιζόμενων VATP που ασκούν δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, η SFC σκοπεύει να διατηρήσει έναν ειδικό κατάλογο “ύποπτων VATPs”, εμφανώς προσβάσιμο στον ιστότοπό της, προσφέροντας αυξημένη διαφάνεια και επαγρύπνηση στην παρακολούθηση του χώρου των κρύπτο.

Αυτοί οι νέοι κανονισμοί θεσπίζονται μετά το σκάνδαλο του ανταλλακτηρίου κρύπτο JPEX, το οποίο έχει συγκεντρώσει την προσοχή ως μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις οικονομικής απάτης στην ιστορία της περιοχής. Το JPEX ελέγχεται επειδή φέρεται να προωθούσε τις υπηρεσίες του σε κατοίκους του Χονγκ Κονγκ χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Kit Wilson, διευθυντής επιβολής της SFC, έριξε φως στην κατάσταση. Αποκάλυψε ότι λόγω της υπεκφυγής των ενδιαφερομένων και των μη ικανοποιητικών απαντήσεων σε αιτήματα παροχής πληροφοριών, η SFC είχε τοποθετήσει την JPEX στη λίστα παρακολούθησης τον Ιούλιο του 2022.

Ο Wilson εξήγησε ότι η SFC ξεκίνησε μια σύνθετη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πολλά μέρη σε διάφορες δικαιοδοσίες, η οποία απέκτησε δυναμική τον Απρίλιο του 2023 μετά την παραλαβή επίσημης καταγγελίας επενδυτή.

“Τον Ιούνιο του 2023 τέθηκε πλήρως σε ισχύ το διάταγμα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εκείνη τη στιγμή, η επιβολή της νομοθεσίας ξεκίνησε μια πιο επίσημη έρευνα για την απάτη. Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, εκδώσαμε επίσημη προειδοποίηση στις 13 Σεπτεμβρίου και παραπέμψαμε το θέμα στην αστυνομία”.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου JPEX εκτιμάται ότι έφτασαν περίπου τα 178 εκατομμύρια δολάρια κατά τη στιγμή της παρούσας έκθεσης, ενώ οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου έλαβαν πάνω από 2.200 καταγγελίες από τους επηρεαζόμενους χρήστες του ανταλλακτηρίου.

Στο πλαίσιο της απάντησής της, η SFC τόνισε τους κινδύνους που συνδέονται με τη συναλλαγή με unregulated VATPs και υπογράμμισε τη σημασία της κατάλληλης ρύθμισης για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης της αγοράς. Η ρυθμιστική αρχή δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί στενά με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για τη δημιουργία ενός ειδικού καναλιού για τους πολίτες ώστε να αναφέρουν ύποπτες δραστηριότητες και πιθανές νομικές παραβιάσεις από τους VATPs. Επιπλέον, η SFC δεσμεύτηκε να διεξάγει ενδελεχή έρευνα σχετικά με το περιστατικό της JPEX για να διασφαλίσει ότι οι παραβάτες θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: