Το σχέδιο διάσωσης της Credit Suisse μπορεί να περιλαμβάνει κρατικοποίηση, απώλειες ομολογιούχων

Ένα σχέδιο διάσωσης για τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό Credit Suisse μπορεί να επιφέρει ζημίες στους κατόχους ομολόγων του και ακόμη και να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική εθνικοποίηση της Credit Suisse Group AG, αποκαλύφθηκαν πολλές αναφορές στις 19 Μαρτίου. 

Οι ελβετικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν ζημίες στους κατόχους ομολόγων της Credit Suisse στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών ανάκαμψης της τράπεζας, όπως πληροφορήθηκε το Reuters από δύο πηγές. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι η κίνηση μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης.

Μια άλλη αναφορά του Bloomberg υποστηρίζει ότι η ελβετική κυβέρνηση αναλύει μια πλήρη ή μερική εθνικοποίηση της τράπεζας, τη μόνη διαθέσιμη εναλλακτική λύση εάν δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά της UBS. Η επενδυτική τράπεζα UBS είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.

Στις 18 Μαρτίου, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας δήλωσαν ότι η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είναι η «μόνη επιλογή» για να αποφευχθεί η «κατάρρευση της εμπιστοσύνης» στην Credit Suisse. 

Η εθνικοποίηση θα ήταν μια επείγουσα επιλογή λόγω της πολυπλοκότητας που περιβάλλει τη συμφωνία και του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου. Οι ελβετικές αρχές εργάζονται το Σαββατοκύριακο σε «μέτρα έκτακτης ανάγκης» για να επιταχύνουν τη συμφωνία πριν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να προχωρήσει η συμφωνία χωρίς ψήφο των μετόχων.

Η UBS φέρεται να ζητά από την κυβέρνηση να επωμιστεί περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια για νομικά έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες σε περίπτωση εξαγοράς. Η UBS προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την Credit Suisse, μια σημαντική έκπτωση κάτω από την αγοραία αξία της τράπεζας στις 17 Μαρτίου σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα  με το Companies Market Cap.

Ιστορικό κεφαλαιοποίησης αγοράς της Credit Suisse, 2001-2023. Πηγή: Companies Market Cap

Οι ελβετικές αρχές ανησυχούν επίσης για την απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της συμφωνίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Credit Suisse εξέταζε προηγουμένως την απόλυση 9.000 υπαλλήλων για να σώσει την επιχείρησή της.

Η επενδυτική BlackRock αρνήθηκε στις 18 Μαρτίου σχέδια ή ενδιαφέρον για την εξαγορά της Credit Suisse. «Η BlackRock δεν συμμετέχει σε κανένα σχέδιο εξαγοράς του συνόλου ή οποιουδήποτε μέρους της Credit Suisse και δεν έχει κανένα συμφέρον να το κάνει», ανέφερε η εταιρεία στο Twitter. 

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/credit-suisse-rescue-plan-may-include-nationalization-bondholder-losses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα: