Το πρώτο Bitcoin halving γιορτάζει την 11η επέτειο του: Ανιχνεύοντας το ταξίδι από 12 $ σε 37.000 $

Το Bitcoin, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα σε όρους market value, σηματοδοτεί σήμερα την 11η επέτειο από το πρώτο halving. Αυτή η επέτειος ωθεί σε μια αναδρομή σε κομβικές στιγμές στην ιστορία του Bitcoin, ιδιαίτερα καθώς η κοινότητα αναμένει το επόμενο halving που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2024.

Η γένεση του Bitcoin χρονολογείται σχεδόν 15 χρόνια πίσω, στις 3 Ιανουαρίου 2009, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναλλαγή Bitcoin. Το ορόσημο αυτό ακολούθησε τη δημοσίευση τoυ white paper του Bitcoin από τον ψευδώνυμο δημιουργό του, Satoshi Nakamoto, τον Οκτώβριο του 2008.

Προχωρώντας γρήγορα στις 28 Νοεμβρίου του 2012, όπου συμπληρώθηκαν τρία χρόνια και δέκα μήνες από το mining του αρχικού block του Bitcoin, εκτυλίχθηκε το πρώτο γεγονός halving. Το Bitcoin διαπραγματευόταν τότε σε ένα μέτριο ποσό των 12 δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας μια εκπληκτική διαφορά 308.200% από την τρέχουσα τιμή του, όπως υποδεικνύεται από το CoinGecko.

Αν και το white paper του Nakamoto δεν περιέγραφε ρητά λεπτομερώς το halving και το όριο των 21 εκατομμυρίων supply cap του Bitcoin, αναφερόταν για μηχανισμούς που ελέγχουν τη δημιουργία νέων BTC. To white paper ανέφερε:

“Για να αντισταθμιστεί η αυξανόμενη ταχύτητα του hardware και το ποικίλο ενδιαφέρον για τη λειτουργία των nodes με την πάροδο του χρόνου, η δυσκολία του proof-of-work καθορίζεται από έναν κινητό μέσο όρο που στοχεύει σε έναν μέσο αριθμό μπλοκ ανά ώρα. Εάν δημιουργούνται πολύ γρήγορα, η δυσκολία αυξάνεται”.

Παρόλο που η πτυχή του halving δεν περιγράφεται ρητά στο white paper, είναι ενσωματωμένη στο source code του Bitcoin. Το Bitcoin Core GitHub repository’s validation.cpp file διευκρινίζει ότι η επιδότηση block του miner “κόβεται στο μισό κάθε 210.000 block, κάτι που θα συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια”.

Ο προγραμματισμένος μηχανισμός halving του Bitcoin χρησιμεύει για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού εξασφαλίζοντας τη σπανιότητα. Πριν από τo πρώτo halving, οι miners λάμβαναν έως και 50 BTC ανά block. Τα επόμενα σημεία halving το 2012 και το 2016 μείωσαν την επιδότηση σε 25 BTC και 12,5 BTC, αντίστοιχα. To τελευταίo halving το 2020 μείωσε περαιτέρω την επιδότηση block σε 6,25 BTC.

Ιστορικά, οι υποτιμήσεις του Bitcoin έχουν επηρεάσει σημαντικά τη σπανιότητα του κρυπτονομίσματος και έχουν επηρεάσει τους κύκλους των τιμών του. Ένα χρόνο μετά την εναρκτήριo halving, το Bitcoin εκτινάχθηκε σε σχεδόν 1.000 δολάρια. Το δεύτερο halving το 2016 συνέβαλε σε μια αύξηση της τιμής κατά 350% το επόμενο έτος, οδηγώντας τελικά στα υψηλά ρεκόρ του Bitcoin που έφτασαν σχεδόν τα 20.000 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2017.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: