Το Κοινοβούλιο της ΕΕ εγκρίνει τον κανόνα φορολογικής αναφοράς κρύπτο DAC8 με ισχυρή πλειοψηφία

Σε μια αποφασιστική κίνηση, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέδειξαν ισχυρή υποστήριξη για την όγδοη δόση της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία (DAC8), έναν καίριο κανόνα για τη φορολογική αναφορά κρυπτονομισμάτων, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η σύνοδος αυτή, που συγκλήθηκε στο Στρασβούργο της Γαλλίας, είδε την DAC8 να συγκεντρώνει εντυπωσιακές 535 ψήφους μελών υπέρ, με μόλις 57 διαφορετικές ψήφους και 60 αποχές. Αυτή η σημαντική υποστήριξη υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδεται στην DAC8 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της ΕΕ, το DAC8 έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις φορολογικές αρχές, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για την παρακολούθηση και αξιολόγηση όλων των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που πραγματοποιούνται τόσο από ιδιώτες όσο και από οργανισμούς εντός των κρατών μελών της ΕΕ. Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αναφοράς που θα υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων να αναφέρουν τις συναλλαγές που αφορούν πελάτες της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή είναι έτοιμη να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές στην παρακολούθηση των συναλλαγών κρυπτο-συστήματος και των συνακόλουθων κερδών, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους που συνδέονται με τη φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή.

Η ηχηρή υποστήριξη στη σύνοδο ολομέλειας της 13ης Σεπτεμβρίου σηματοδότησε το τελικό βήμα πριν από την επίσημη ψήφιση της DAC8. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν λάβει προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 για να εφαρμόσουν τους κανόνες, ενώ η DAC8 αναμένεται να τεθεί επίσημα σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την έγκριση της DAC τον Μάιο του 2023, μετά την ψήφιση του νόμου για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (Markets in Crypto-Assets – MiCA). Το “8” στην DAC8 σηματοδοτεί την όγδοη επανάληψή της, με κάθε προηγούμενη οδηγία να ασχολείται με διαφορετικές πτυχές της χρηματοπιστωτικής εποπτείας.

Στην παρούσα μορφή της, η DAC8 ακολουθεί το πλαίσιο αναφοράς κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (CARF) και ευθυγραμμίζεται με τις διατάξεις που περιγράφονται στην MiCA. Είναι έτοιμη να συμπεριλάβει όλες τις συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων που πραγματοποιούνται εντός της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές του DAC8 υποστηρίζουν ότι στερείται ουσιαστικής διαφοροποίησης από το CARF και μειώνει την εξουσία των επιμέρους κρατών μελών στην εποπτεία των δραστηριοτήτων κρυπτονομισμάτων.

Ο Max Bernt, ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Blockpit, εξέφρασε ανησυχίες νωρίτερα φέτος. Επεσήμανε ζητήματα σχετικά με την υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών αναφοράς περιουσιακών στοιχείων κρύπτο (RCASP) να καθορίζουν μεμονωμένα τη δυνατότητα αναφοράς των μεταφερόμενων περιουσιακών στοιχείων κρύπτο. Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο “διπλής αναφοράς”, καθώς οι νομοθέτες περιηγούνται στην πολυπλοκότητα των υφιστάμενων κανονισμών και εκείνων που προβλέπεται να εφαρμοστούν.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: