Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εισαγάγει νέους νόμους ή να τροποποιήσει τους υφιστάμενους κανόνες χρηματοδότησης και δεδομένων για να φιλοξενήσει μια ψηφιακή λίρα, δήλωσαν δύο δικηγόροι.
Η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ζητούν δημόσια σχόλια σχετικά με τα σχέδιά τους για τον σχεδιασμό μιας ψηφιακής λίρας – κάτι που σύμφωνα με αξιωματούχους είναι πιθανό να χρειαστεί στο μέλλον.
Αν και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανό να λάβει απόφαση για την έκδοση μιας τέτοιας λίρας τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, εάν η χώρα αποφασίσει να έχει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC), θα χρειαστεί νέα νομοθεσία για να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά μιας ψηφιακής λίρας και οι ισχύοντες κανόνες για τα δεδομένα, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος θα πρέπει να τροποποιηθούν για να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο νόμισμα, δήλωσαν δύο δικηγόροι.
“Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σε αυτή τη χώρα ως ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, οπότε θα πρέπει να δημιουργήσουν νέα νομοθεσία γύρω από το πώς θα μοιάζει αυτό και αυτό είναι μέρος της διαδικασίας διαβούλευσης”, δήλωσε η Louise Abbott, εταίρος της Keystone Law με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνέντευξή της. Ο George Morris, εταίρος της Simmons & Simmons, επανέλαβε τα σχόλια της Abbott.
Ο γείτονας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκει να δημοσιεύσει ένα νομοσχέδιο που θα καθορίζει πώς θα μοιάζει ένα ψηφιακό ευρώ φέτος. Αυτό θα ασχοληθεί με τα λεπτά σημεία των εφαρμογών ψηφιακού ευρώ και την τεχνολογία που θα το υποστηρίζει.
Ενώ η ΕΕ έχει επιλέξει να δημιουργήσει νέα ρυθμιστικά καθεστώτα για να αντιμετωπίσει τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία ή ακόμη και ένα ψηφιακό ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να επιτύχει παρόμοιους στόχους επεκτείνοντας τα υφιστάμενα πλαίσια για να καλύψει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, οπότε πιθανότατα θα ακολουθήσει παρόμοια προσέγγιση με την ψηφιακή λίρα.
Το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρούν στη δεύτερη φάση των εργασιών τους για την ψηφιακή λίρα, όπου θα αναπτύξουν το μοντέλο της ψηφιακής λίρας τόσο από πολιτική όσο και από τεχνολογική άποψη, αναφέρεται στη διαβούλευση.
Το νομικό πλαίσιο για μια ψηφιακή λίρα θα πρέπει επίσης να καλύπτει θέματα ιδιοκτησίας και ασφάλειας, δήλωσε η Abbott.
“Υπάρχει επίσης το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των CBDC που βασίζονται σε token- για παράδειγμα, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθοριστεί αν ένα τέτοιο CBDC μπορεί να δανειστεί από τον ιδιοκτήτη του σε μια εμπορική τράπεζα … μπορεί ένα token CBDC να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό και σε ποιον ανήκει αυτό;”. δήλωσε η Abbott.
Δεν θα πρέπει να είναι εντελώς νέα όλη η νομοθεσία για μια ψηφιακή λίρα, αλλά ορισμένα θέματα δεν έχουν ανάλογο περιεχόμενο στην υφιστάμενη νομοθεσία, δήλωσε η Abbott.
“Όλοι οι οικονομικοί νόμοι θα χρειαστούν τροποποίηση για να αντικατοπτρίζουν αν ισχύουν για το CBDC”, δήλωσε η Abbott.
Η διαβούλευση έθεσε ότι η βασική πρόσβαση στο πορτοφόλι της ψηφιακής λίρας με περιορισμένους ελέγχους επαλήθευσης μπορεί να συνάδει με τους υφιστάμενους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τους κανονισμούς πληρωμών, οι οποίοι περιλαμβάνουν προστασία για τους πελάτες που μπορεί να αποτρέψει οικονομικές απώλειες από εταιρείες που δεν πραγματοποιούν πληρωμές.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων που ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν για μια ψηφιακή λίρα, δήλωσε ο Morris. Κατά τη συζήτηση για την ψηφιακή λίρα στις 7 Φεβρουαρίου τέθηκε το ερώτημα πώς το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διασφαλίσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας σε περίπτωση έκδοσης ψηφιακής λίρας.
“Είναι σωστό να συζητάμε για την ισορροπία μεταξύ των ελευθεριών και του καθήκοντός μας να προστατεύουμε τους πολίτες από την απάτη και άλλα πράγματα, ότι αυτό το σπίτι, κατά καιρούς, θα αποφασίζει να δικαιολογεί τη διάτρηση αυτού του πέπλου της ιδιωτικής ζωής”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Andrew Griffith στη συζήτηση απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να βασιστεί σε ιδιωτικές εταιρείες για να είναι οι πάροχοι πορτοφολιού της ψηφιακής λίρας. Η διαβούλευση ορίζει ότι οι επιχειρήσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες μέσω της ψηφιακής λίρας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων, οι οποίοι ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν δίκαια τα δεδομένα των ανθρώπων.
Ο νόμος περί προστασίας δεδομένων του 2018 ορίζει ότι, για τους υφιστάμενους εμπορικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων σε νόμιμη βάση. Αυτό είναι κάτι που, σύμφωνα με τη διαβούλευση, θα εφαρμοστεί και στους παρόχους ψηφιακών πορτοφολιών λίρας, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα, διότι με την ψηφιακή λίρα θα ήταν ευκολότερο να παρακολουθούνται οι οικονομικές δραστηριότητες των ανθρώπων, σε αντίθεση με τα φυσικά χρήματα, δήλωσε ο Morris.
Θα πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά πώς θα ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των πολιτών, διότι δεν αρκεί να πούμε απλώς ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα όταν χρειάζεται, δήλωσε ο Μόρις.
“Έτσι, ο νόμος για την προστασία των ψηφιακών δεδομένων θα αποκτήσει πιθανώς μεγαλύτερη σημασία”, δήλωσε ο Morris. “Ίσως χρειαστεί να γίνουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις σε σχέση με το τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τα δεδομένα που σχετίζονται με την ψηφιακή λίρα, διότι μόνο όταν αρχίσετε να βλέπετε τέτοιου είδους συγκεκριμένες αλλαγές, θα κάνετε τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα με τη χρήση του”.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis