Τα κράτη BRICS εργάζονται για τη δημιουργία νέου νομίσματος που θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών

Τα κράτη BRICS φέρονται να εργάζονται για την ανάπτυξη μιας νέας μορφής νομίσματος, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS, σύμφωνα με κορυφαίο Ρώσο αξιωματούχο. “Η μετάβαση σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι να προβλεφθεί η κυκλοφορία ψηφιακού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ενός θεμελιωδώς νέου νομίσματος στο εγγύς μέλλον”, ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας.


Νέο νόμισμα για τις χώρες BRICS

Οι χώρες BRICS φέρονται να εργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας μορφής νομίσματος με σχέδιο να παρουσιάσουν την ανάπτυξή του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS τον Αύγουστο, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ Ινδίας-Ρωσίας στο Νέο Δελχί. Το φόρουμ αυτό σηματοδοτεί την έναρξη των διεθνών εκδηλώσεων του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης 2023. Ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος αναφέρθηκε ως εξής:

Η μετάβαση σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι να προβλεφθεί η κυκλοφορία ψηφιακού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ενός θεμελιωδώς νέου νομίσματος στο άμεσο μέλλον. Νομίζω ότι στη σύνοδο κορυφής των BRICS [ηγετών] θα ανακοινωθεί η ετοιμότητα για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, τέτοιες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα έθνη BRICS είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Αρκετές άλλες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο οικονομικό μπλοκ, όπως η Αργεντινή, το Ιράν, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο.

Οι διακανονισμοί σε εθνικά νομίσματα έχουν αρχίσει μεταξύ των χωρών BRICS. Πρόσφατα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να υιοθετήσουν το κινεζικό γουάν ως νόμισμα διακανονισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες. Η κινεζική κυβέρνηση υπέγραψε επίσης διμερή συμφωνία με τη Βραζιλία για τη διευκόλυνση των συναλλαγών με τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων.

Ο Babakov άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει ένα ενιαίο νόμισμα εντός των BRICS, το οποίο ενδεχομένως να υποστηρίζεται από χρυσό καθώς και από άλλα εμπορεύματα, όπως στοιχεία σπάνιων γαιών ή γη.

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ινδίας-Ρωσίας την Πέμπτη, ο Μπαμπάκοφ τόνισε ότι η Ινδία και η Ρωσία “θα πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα οικονομική ένωση με ένα νέο, κοινό νόμισμα”, αλλά σημείωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός κοινού νομίσματος για τα τρία κράτη. Ο ίδιος αναφέρθηκε από την τηλεόραση της Ινδίας ως εξής: “Ο Μπαμπακόφ είπε ότι η Ινδική Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την Ινδία:

Το Νέο Δελχί, το Πεκίνο και η Μόσχα είναι τα έθνη που θεσμοθετούν τώρα έναν πολυπολικό κόσμο, ο οποίος υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των κυβερνήσεων. Η σύνθεσή του θα πρέπει να βασίζεται στην εισαγωγή νέων νομισματικών δεσμών που θα καθιερωθούν με βάση μια στρατηγική που δεν θα υπερασπίζεται το δολάριο ή το ευρώ των ΗΠΑ, αλλά θα διαμορφώνει ένα νέο νόμισμα ικανό να ωφελήσει τους κοινούς μας στόχους.

Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την οικονομική κατάσταση της χώρας του, ενώ άσκησε κριτική στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξε ότι το δολάριο και το ευρώ εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου και όχι της ευρύτερης παγκόσμιας κοινότητας, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζουν τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα ως ισότιμους εταίρους.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: