Ψηφιακό ευρώ: Η ΕΚΤ το βλέπει ως ασπίδα προστασίας από τα προβλήματα των ιδιωτικών υπηρεσιών πληρωμών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ψηφιακό ευρώ. Σε πρόσφατη ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα επαίνεσε τις προτάσεις για την τοποθέτηση της Ευρώπης στην πρωτοπορία της ανάπτυξης του ψηφιακού νομίσματος των κεντρικών τραπεζών (CBDC). Τόνισε πώς το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε δυνητικά να αποτρέψει την κυριαρχία των ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τις σχετικές προκλήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της στις 28 Ιουνίου, συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια από τον Πανέτα, ο οποίος είναι γνωστός για τον σκεπτικισμό του όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα. Περιέγραψε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ψηφιακό ευρώ ως ένα “νέο παράδειγμα για τη διατήρηση της νομισματικής κυριαρχίας”. Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πάντα πρόσβαση σε μια δημόσια επιλογή πληρωμών, είτε με τη μορφή μετρητών είτε με τη μορφή ψηφιακού νομίσματος, ιδίως σε ένα τοπίο όπου οι ιδιωτικές υπηρεσίες πληρωμών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Ο Panetta παραλλήλισε τα ιδιωτικά συστήματα πληρωμών με τις ιδιωτικές πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, τονίζοντας ότι οι χρήστες συχνά αισθάνονται υποχρεωμένοι να ενταχθούν στα πιο δημοφιλή συστήματα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η τάση, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν την απόδοση στο ψηφιακό ευρώ του καθεστώτος του νόμιμου χρήματος, καθιστώντας το υποχρεωτικό για τις πληρωμές. Ο Panetta εξήρε επίσης τα μέτρα της ΕΚ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο ψηφιακό ευρώ, δηλώνοντας ότι τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών θα παραμείνουν κρυφά από το Ευρωσύστημα και οι διαμεσολαβητές θα έχουν πρόσβαση μόνο στις απαραίτητες πληροφορίες για την εισαγωγή και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις.

Επιπλέον, ο Panetta υπογράμμισε την επιλογή πληρωμών εκτός σύνδεσης, η οποία θα παρέχει ένα επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής παρόμοιο με τις συναλλαγές με μετρητά, καθώς ούτε οι μεσάζοντες ούτε η κεντρική τράπεζα θα διεκπεραιώνουν την πληρωμή.

Οι προτάσεις περιλάμβαναν επίσης λογικές πολιτικές τιμολόγησης και μέτρα που θα επέτρεπαν στην ΕΚΤ να διατηρήσει τη σταθερότητα εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως τα όρια διακράτησης. Ο Πανέτα τόνισε ότι η εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία και όχι ως κίνδυνος για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Panetta προειδοποίησε κατά της υφιστάμενης κατάστασης, τονίζοντας ότι η μη εισαγωγή ενός CBDC θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη να χάσει έδαφος έναντι νέων ιδιωτικών λύσεων που θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν την οικονομία. Ανέφερε την εισαγωγή του σταθερού νομίσματος PayPal USD (PYUSD) από την PayPal ως παράδειγμα των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με τις ιδιωτικές υπηρεσίες πληρωμών.

Οι πάροχοι ιδιωτικών υπηρεσιών πληρωμών καθοδηγούνται από την επιδίωξη μεριδίου αγοράς και γενικά δεν έχουν κίνητρο να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους ή να διασφαλίσουν τη συμβατότητα με άλλες πλατφόρμες. Κατά συνέπεια, υπάρχει ο κίνδυνος μια ιδιωτική υπηρεσία να αποκτήσει μονοπωλιακή θέση στην αγορά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Πανέτα.

Αντίθετα, το ψηφιακό ευρώ θεωρείται ως μια λύση που θα ενθαρρύνει τις ομαλές προσαρμογές στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ θα παρέχει στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών μια πλατφόρμα για καινοτόμες λύσεις που θα έχουν πανευρωπαϊκή εμβέλεια.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: