Πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει τον επαναστατικό αντίκτυπο του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης στην καθοδήγηση των χειρουργών και στον μετασχηματισμό της θεραπείας των όγκων του εγκεφάλου

Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε τις μετασχηματιστικές δυνατότητες ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την επανάσταση στη θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου. Αυτό το προηγμένο εργαλείο, γνωστό ως Cryosection Histopathology Assessment and Review Machine (Charm), βοηθά τους χειρουργούς παρέχοντας καθοδήγηση με βάση κρίσιμα χαρακτηριστικά του όγκου κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων.

Το Charm αναλύει αποτελεσματικά τις εικόνες για τον εντοπισμό του γενετικού προφίλ των γλοιωμάτων, ενός τύπου επιθετικού όγκου του εγκεφάλου. Παραδοσιακά, η διαδικασία αυτή μπορούσε να διαρκέσει ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Kun-Hsing Yu, η ταχεία ανάλυση του Charm βοηθά τους χειρουργούς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων.

Αν και η ακρίβεια του Charm μπορεί να μην ανταποκρίνεται επί του παρόντος σε εκείνη των γενετικών δοκιμών, μπορεί να προβλέψει γρήγορα το γενετικό προφίλ ενός όγκου. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να προχωρήσουν στην κατάλληλη θεραπεία χωρίς την ανάγκη για πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο για τους ασθενείς. Επιπλέον, το Charm έχει τη δυνατότητα να διακρίνει μεταξύ κακοήθων και καλοήθων καρκινικών κυττάρων και να προσδιορίζει τον βαθμό του όγκου, υποδεικνύοντας το επίπεδο επιθετικότητάς του. Αυτές οι εκτιμήσεις γίνονται συνήθως από ανθρώπινους παθολόγους κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αλλά οι δυνατότητες του Charm μπορεί να εξαλείψουν την ανάγκη για την παρουσία τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Το γλοίωμα, ιδίως ο επιθετικός υπότυπος που είναι γνωστός ως γλοιοβλάστωμα, αποτελεί σημαντική απειλή, καθώς οι περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται συχνά οδηγούν σε θάνατο εντός έξι μηνών. Δυστυχώς, το ποσοστό επιβίωσης για το γλοιοβλάστωμα είναι χαμηλό, με μόνο το 17% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με την πάθηση να επιβιώνουν πέραν του δεύτερου έτους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νευροχειρουργών.

Στη μελέτη, ο Yu και η ομάδα του εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης χρησιμοποιώντας δείγματα χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και επικύρωσαν την ακρίβειά του σε σχέση με τις διαγνώσεις των ασθενών. Το Charm επέδειξε ανώτερες επιδόσεις στον εντοπισμό γενετικών προφίλ όγκων σε σύγκριση με άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Το γενετικό προφίλ του όγκου παίζει καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνουν οι χειρουργοί, όπως ο καθορισμός της έκτασης της αφαίρεσης ιστού και η πιθανή χρήση πλακιδίων με φαρμακευτική επικάλυψη στη θεραπεία. Επί του παρόντος, η απόκτηση αυτών των πληροφοριών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Ωστόσο, με την έλευση του Charm και παρόμοιων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, οι χειρουργοί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ζωτικής σημασίας πληροφορίες γρήγορα και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Η έρευνα που διεξήγαγε ο Yu και η ομάδα του συμβάλλει σε ένα ευρύτερο φάσμα πρωτοβουλιών που χρησιμοποιούν την ΤΝ για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου. Ειδικότερα, πρόσφατες μελέτες έχουν υπογραμμίσει την ακρίβεια συγκεκριμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στον εντοπισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, του πνεύμονα και του μαστού, όπως τονίζεται σε κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Lancet Oncology.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: