Πλησιάζει η προθεσμία αποπληρωμής του Mt. Gox και προκαλεί ανησυχίες

Καθώς η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων αναμένει με ανυπομονησία το επερχόμενο Bitcoin halving το 2024, ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι μεγάλο φέτος. Ο διαχειριστής που επιβλέπει το χακαρισμένο ανταλλακτήριο Bitcoin, Mt. Gox, πρόκειται να αποπληρώσει τους μακροχρόνιους πιστωτές του ανταλλακτηρίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023. Οι επιπτώσεις αυτής της αποπληρωμής θα μπορούσαν να έχουν βαθιές επιπτώσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Το Mt. Gox ιδρύθηκε το 2010 και ήταν κάποτε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο Bitcoin παγκοσμίως, διαχειριζόμενο περίπου το 70% όλων των συναλλαγών BTC πριν από την καταστροφική κατάρρευσή του. Το 2014, το ανταλλακτήριο υπέστη παραβίαση της ασφάλειας με αποτέλεσμα την απώλεια 850.000 BTC, που αντιστοιχούσε στο 4% όλων των Bitcoins που είχαν εκδοθεί. Το περιστατικό αυτό κατέστησε το Mt. Gox μία από τις σημαντικότερες πτωχεύσεις κρυπτονομισμάτων στην ιστορία, με τους πιστωτές να περιμένουν την αποπληρωμή για σχεδόν μια δεκαετία.

Με την τρέχουσα προθεσμία αποπληρωμής να πλησιάζει σε περίπου τρεις μήνες, επαγγελματίες του κλάδου μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με την αναμενόμενη αποπληρωμή του Mt. Gox. Ο Jacob King, διευθύνων σύμβουλος της WhaleWire, πιστεύει ότι η αποπληρωμή θα είναι ένα μοναδικό γεγονός με σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά. Αναμένει ότι οι περισσότεροι πιστωτές, οι οποίοι έχασαν τα Bitcoin τους πριν από σχεδόν μια δεκαετία, θα πουλήσουν τουλάχιστον ένα μέρος των ανακτηθέντων BTC τους, ασκώντας ενδεχομένως καθοδική πίεση στις τιμές και προκαλώντας πτώση της αγοράς. Ο King σημειώνει επίσης ότι οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία αποπληρωμής έχουν ήδη διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστωτές προβλέπουν οι ίδιοι να κρατήσουν τα ανακτηθέντα Bitcoin τους. Ενώ αναμένουν ότι οι συνάδελφοι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων που δεν είναι διεκδικητές θα πουλήσουν τα νομίσματά τους λόγω των φόβων για υποτίμηση των τιμών, οι πιστωτές του Mt. Gox είναι πιο διατεθειμένοι να διατηρήσουν τις συμμετοχές τους.

Η Mt. Gox αναμένεται να εξοφλήσει πάνω από 10.000 πιστωτές κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Παρά την απώλεια 850.000 BTC, το ανταλλακτήριο θα μπορέσει να επιστρέψει μόνο ένα μέρος των συνολικών απωλειών λόγω της περιορισμένης ανάκτησης κεφαλαίων. Οι αναφορές δείχνουν ότι το Mt. Gox θα αποπληρώσει τους πιστωτές με 142.000 BTC (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και 143.000 νομίσματα Bitcoin Cash (BCH) αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, το πτωχευμένο ανταλλακτήριο θα καταβάλει 69 δισεκατομμύρια ιαπωνικά γιεν (510 εκατομμύρια δολάρια), χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό fiat currency και κρυπτονομισμάτων για εξατομικευμένες πληρωμές.

Ο Frank Weert, συνιδρυτής της Whale Alert, αναγνωρίζει ότι η επιστροφή των κεφαλαίων του Mt. Gox θα είναι ένα σημαντικό γεγονός, αλλά πιστεύει ότι ο αντίκτυπός της στην αγορά θα εξαρτηθεί από τον τρόπο απελευθέρωσης των κεφαλαίων και την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Παρόλο που το γεγονός είναι πρωτοφανές σε κλίμακα, δεν αναμένει μαζική πώληση, καθώς ορισμένοι πιστωτές θα χαρούν να ρευστοποιήσουν επιτέλους, αλλά η αγορά θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσει τις πιθανές πιέσεις πώλησης.

Ο Mati Greenspan, ιδρυτής της Quantum Economics, τονίζει ότι το ποσό των Bitcoin που πρέπει να επιστραφεί στους πιστωτές του Mt. Gox είναι συγκρίσιμο με τις συμμετοχές του υποστηρικτή του Bitcoin Michael Saylor, ο οποίος κατέχει τουλάχιστον 152.333 BTC (4,52 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο Greenspan πιστεύει ότι η αγορά μπορεί να απορροφήσει την επιστροφή σχετικά γρήγορα, δεδομένου του καθημερινού όγκου της αλυσίδας και των ανταλλαγών. Αναμένει κάποιες πιέσεις πώλησης λόγω της κερδοσκοπίας που περιβάλλει το γεγονός, αλλά τονίζει ότι η διανομή του Bitcoin της Mt. Gox σε πολλά άτομα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό αρχικών κατόχων κρυπτονομισμάτων, ωφελώντας ενδεχομένως το δίκτυο.

Συνοψίζοντας, η επικείμενη ημερομηνία αποπληρωμής του Mt. Gox εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό της στο Bitcoin και την ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων. Ενώ ορισμένοι αναμένουν πιέσεις πώλησης από τους πιστωτές, άλλοι πιστεύουν ότι η αγορά μπορεί να απορροφήσει τις αποπληρωμές σχετικά γρήγορα. Το γεγονός αντιπροσωπεύει την επίλυση της μακροχρόνιας αβεβαιότητας και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα θετικό ορόσημο για τον κλάδο, θέτοντας τις ανησυχίες που σχετίζονται με το Mt. Gox στο περιθώριο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: