Περισσότερες από 186 τράπεζες των ΗΠΑ βρίσκονται σε καλή θέση για κατάρρευση, αποκαλύπτει η ανάλυση της SVB

Ο τέλειος συνδυασμός ζημιών, ανασφάλιστης μόχλευσης και εκτεταμένου χαρτοφυλακίου δανείων, μεταξύ άλλων παραγόντων, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της Silicon Valley Bank (SVB). Η σύγκριση της κατάστασης της SVB με άλλους παίκτες αποκάλυψε ότι σχεδόν 190 τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν δυνητικά να διατρέχουν τον κίνδυνο.

Ενώ η κατάρρευση της SVB ήρθε ως υπενθύμιση της ευθραυστότητας του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, μια πρόσφατη ανάλυση από οικονομολόγους έδειξε ότι μεγάλος αριθμός τραπεζών κινδυνεύει από αναλήψεις ανασφάλιστων καταθέσεων. Έγραφε:

«Ακόμη και αν μόνο οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες αποφασίσουν να αποχωρήσουν, σχεδόν 190 τράπεζες βρίσκονται σε δυνητικό κίνδυνο απομείωσης των ασφαλισμένων καταθετών, με πιθανώς 300 δισεκατομμύρια δολάρια ασφαλισμένων καταθέσεων σε κίνδυνο».

Οι νομισματικές πολιτικές που συντάσσονται από τις κεντρικές τράπεζες μπορούν να βλάψουν μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρατικά ομόλογα και τα στεγαστικά δάνεια, δημιουργώντας απώλειες για τις τράπεζες. Η έκθεση εξηγεί ότι μια τράπεζα θεωρείται αφερέγγυα εάν η αξία της αγοράς των περιουσιακών της στοιχείων —αφού πληρωθούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες— είναι ανεπαρκής για την αποπληρωμή όλων των ασφαλισμένων καταθέσεων.

Τα μεγαλύτερα αφερέγγυα ιδρύματα αν τρέχουν όλοι οι ανασφάλιστοι καταθέτες. Πηγή: papers.ssrn.com

Τα δεδομένα στο παραπάνω γράφημα αντιπροσωπεύουν τα περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε αναφορές τραπεζικών κλήσεων από το 1ο τρίμηνο του 2022. Οι τράπεζες στην επάνω δεξιά γωνία, μαζί με την SVB (με ενεργητικό 218 δισεκατομμύρια δολάρια), έχουν τις πιο σοβαρές απώλειες περιουσιακών στοιχείων και το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων σε περιουσιακά στοιχεία που διατίθενται στην αγορά.

Η πρόσφατη άνοδος των επιτοκίων, η οποία μείωσε την αγοραία αξία του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε συνδυασμό με μεγάλο μερίδιο ανασφάλιστων καταθέσεων σε ορισμένες τράπεζες των ΗΠΑ, απειλεί τη σταθερότητα των τραπεζών.

«Οι πρόσφατες μειώσεις στις αξίες των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων αύξησαν σημαντικά την ευθραυστότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος έναντι των ανασφάλιστων καταθετών», κατέληξε η μελέτη.

Καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρεμβαίνει για να προστατεύσει τους καταθέτες της SVB και της Signature Bank, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στους φορολογούμενους πολίτες.

Ωστόσο, ένας χρήστης επεσήμανε στον Μπάιντεν στο Twitter ότι «ό,τι κάνεις ή αγγίζεις κοστίζει στον φορολογούμενο!».

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/more-186-us-banks-well-positioned-for-collapse-svb-analysis-reveals

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα: