Οι προγραμματιστές του Ethereum αναμένουν μείωση κατά 10x του κόστους αναπαραγωγής με την αναβάθμιση του Dencun

Το οικοσύστημα Layer 2 του Ethereum βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μετασχηματιστικής αλλαγής με την εισαγωγή της αναβάθμισης Dencun, η οποία βρίσκεται τώρα υπό δοκιμή στο δοκιμαστικό δίκτυο Goerli από τον Ιανουάριο του 2024. Αυτή η αναβάθμιση υπόσχεται σημαντική μείωση των gas fees και ενίσχυση της ταχύτητας των συναλλαγών για τις αναδιπλώσεις layer 2στο δίκτυο Ethereum.

Η αναβάθμιση Dencun που ενεργοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στο Goerli ενσωματώνει αρκετές προτάσεις βελτίωσης του Ethereum (EIPs), με ιδιαίτερη προσοχή στην EIP-4844. Αυτή η EIP εισάγει το proto-danksharding, μια πολυαναμενόμενη βελτίωση που αναμένεται να επιφέρει σημαντική μείωση των τελών συναλλαγών για το Layer 2.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του Dencun στο Goerli αντιμετώπισε ένα σύντομο πισωγύρισμα, καθώς παρουσίασε τετράωρη καθυστέρηση λόγω ενός σφάλματος στον πελάτη Proof-of-Stake του Ethereum, τον Prysm. Ο Nebojsa Urosevic, συνιδρυτής της πλατφόρμας ανάπτυξης του Ethereum Tenderly, αναγνώρισε τον εντοπισμό και την έγκαιρη επίλυση του σφάλματος, τονίζοντας το κοινό χαρακτηριστικό των καθυστερήσεων συγχρονισμού των πελατών στα testnets.
Ο επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Ethereum Foundation Tim Beiko έριξε φως στο βασικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κλήσης εκτέλεσης όλων των προγραμματιστών του πυρήνα στις 18 Ιανουαρίου, εξηγώντας ότι το σφάλμα συνδέεται με το Prysm που έθεσε τις ιστορικές τιμές των ριζών στο 0, εμποδίζοντας το testnet Goerli να ολοκληρώσει την αναβάθμιση του Dencun.
Το Dencun ενσωματώνει εννέα διαφορετικά EIPs, με το proto-danksharding και τις blob transactions να επισημαίνονται ως τα πιο αναμενόμενα. Το proto-danksharding, ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της επεκτασιμότητας του Ethereum, χρησιμοποιεί συναλλαγές που μεταφέρουν blob αντί για calldata, ενισχύοντας την αποδοτικότητα της αποθήκευσης και μειώνοντας δυνητικά το κόστος κατά 80 έως 90%.
Μετά την επιτυχή εφαρμογή στο Goerli, τα δοκιμαστικά δίκτυα Sepolia και Holesky είναι τα επόμενα που θα αναβαθμιστούν στο Dencun. Ο Urosevic υπογράμμισε τη σημασία της επιτυχούς ανάπτυξης και στα τρία testnets προτού σκεφτεί την αναβάθμιση στο mainnet του Ethereum.

Τις βελτιώσεις του Dencun στον τομέα της αποθήκευσης υπογράμμισε ο διευθυντής υποδομών του Ethereum sidechain Gnosis, Phillippe Schommers. Το Dencun είναι έτοιμο να προσφέρει περισσότερο χώρο blockchain και χαμηλότερο κόστος στα Layer 2, με τα δεδομένα που προηγουμένως αποθηκεύονταν επ’ αόριστον στo blockchain να απορρίπτονται μετά από δύο εβδομάδες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της επεκτασιμότητας χωρίς να θυσιάζεται η αποκέντρωση.
Ο Urosevic επανέλαβε το sentimentt, δηλώνοντας ότι η αναβάθμιση επιτρέπει στα δίκτυα L2 να αποθηκεύουν δεδομένα στο L1 πιο αποτελεσματικά. Τα blobs, τα οποία διαγράφονται περίπου κάθε δύο εβδομάδες, προσφέρουν μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά δεδομένα κλήσης συναλλαγών.
Το αποκορύφωμα αυτών των βελτιώσεων στο Dencun οδηγεί σε χαμηλότερα gas fees και ταχύτερες ταχύτητες συναλλαγών, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέες και πιο σύνθετες εφαρμογές σε λύσεις επιπέδου 2. Ειδικότερα, τα rollups αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, με πιθανή μείωση του κόστους συναλλαγών έως και δέκα φορές, ανάλογα με τη ζήτηση χώρου blob.
Καθώς το Ethereum προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις κλιμάκωσης απευθείας στο mainnet, τα πολλαπλά EIP της Dencun είναι έτοιμα να φέρουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα αποθήκευσης, χαμηλότερα gas fees και μια συνολικά βελτιωμένη εμπειρία για τους προγραμματιστές, ενισχύοντας την αποδοτικότητα των rollups στο οικοσύστημα του Ethereum. Ο Urosevic τόνισε ότι η Dencun σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για την αντιμετώπιση των ζητημάτων επεκτασιμότητας στο mainnet, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο αποδοτικό και οικονομικότερο οικοσύστημα Ethereum.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: