Οι Αμερικανοί νομοθέτες προτείνουν ο πρόεδρος της SEC να εξετάσει τη νομοθεσία, όχι την προσέγγιση επιβολής των κρύπτο

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών προστέθηκαν στη ομάδα των επικριτών που εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την προσέγγιση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) Gary Gensler για τη ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Οι αντιπρόσωποι French Hill και Dusty Johnson συνέταξαν επιστολή προς τον Gensler στις 19 Ιουλίου, υποστηρίζοντας μια νομοθετική προσέγγιση αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε ενέργειες επιβολής.

Και οι δύο εκπρόσωποι Hill και Johnson κατέχουν σημαντικές θέσεις στις υποεπιτροπές του Κογκρέσου που εποπτεύουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τις αγορές εμπορευμάτων. Ως πρόεδροι της υποεπιτροπής για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τη χρηματοοικονομική τεχνολογία και την ένταξη της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της υποεπιτροπής για τις αγορές εμπορευμάτων, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και την αγροτική ανάπτυξη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, φέρνουν πολύτιμη εμπειρογνωμοσύνη στο τραπέζι.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η νομοθεσία θα αποτελούσε ένα πιο προληπτικό μέτρο κατά των μελλοντικών αποτυχιών των επιχειρήσεων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τις αντιδραστικές δράσεις επιβολής. Προτείνει τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν εντός των ρυθμιστικών ορίων και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών. Η προσέγγιση αυτή επιδιώκει να μετατοπίσει το επίκεντρο από την εκ των υστέρων τιμωρία των κακοποιών στη δημιουργία ενός δομημένου συστήματος που προωθεί τη συμμόρφωση και διασφαλίζει την αποτροπή πιθανών ζημιών.

Εκτός από την υποστήριξη της νομοθετικής συνεργασίας, οι αντιπρόσωποι Hill και Johnson εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ορισμένων ενεργειών της SEC, οι οποίες φαίνεται να συμπίπτουν με συναφείς δραστηριότητες του Κογκρέσου. Υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες αυτές μπορεί να έχουν προγραμματιστεί στρατηγικά για μέγιστη δημοσιότητα και πολιτικό αντίκτυπο. Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και από άλλα μέλη του Κογκρέσου, ιδίως όσον αφορά τις κατηγορίες της SEC κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της FTX Sam Bankman-Fried, οι οποίες συνέπεσαν με την προγραμματισμένη κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι νομοθέτες κάνουν επίσης αναφορά σε μια πρόσφατη δικαστική απόφαση, υπονοώντας πιθανότατα την υπόθεση SEC κατά Ripple. Η απόφαση αυτή έδειξε ότι το XRP, ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που σχετίζεται με την Ripple Labs, μπορεί να μην ταξινομείται απαραίτητα ως κινητή αξία. Στον απόηχο αυτής της απόφασης, αρκετοί αντιπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσαν τον Gensler να επανεκτιμήσει την τρέχουσα ρυθμιστική προσέγγιση της SEC για τα κρυπτονομίσματα. Ο Gensler εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση, τονίζοντας τον πιθανό αντίκτυπό της στους μικροεπενδυτές, και δήλωσε ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση.

Για να αντιμετωπιστούν οι πολυπλοκότητες που περιβάλλουν τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζει ένα νομοσχέδιο για τη δομή της αγοράς. Σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να αποσαφηνίσει τους ρόλους τόσο της SEC όσο και της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (Commodity Futures Trading Commission) στη ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη εισαχθεί επίσημα και υπόκειται σε πιθανές τροποποιήσεις με βάση την ανατροφοδότηση από τους νομοθέτες και τους ηγέτες του κλάδου.

Καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται, μένει να δούμε αν ο πρόεδρος της SEC και οι νομοθέτες μπορούν να βρουν κοινό έδαφος για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και ισορροπημένου ρυθμιστικού πλαισίου για το εξελισσόμενο τοπίο των κρύπτο. Η έκκληση για συνεργατική νομοθεσία σηματοδοτεί την αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστούν προληπτικά οι ρυθμιστικές προκλήσεις και να προστατευθούν οι επενδυτές, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: