Ο Πάουελ δηλώνει ότι η Fed έχει μείνει άναυδη για την κατάρρευση της SVB «πώς έγινε αυτό;»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζερόμ Πάουελ παραδέχθηκε ότι η ρυθμιστική του αρχή αιφνιδιάστηκε από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν υπό την εποπτεία της.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 22 Μαρτίου, ο Πάουελ είπε ότι γνώριζε αμέσως ότι υπήρχε ανάγκη για εσωτερική έρευνα όταν η τράπεζα έκλεισε στις 10 Μαρτίου, δηλώνοντας:

«Συνειδητοποίησα αμέσως ότι θα χρειαζόταν μια αναθεώρηση. Θέλω να πω, η ερώτηση που κάναμε όλοι στους εαυτούς μας εκείνο το πρώτο Σαββατοκύριακο ήταν «πώς έγινε αυτό;»».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 13 Μαρτίου την έναρξη εσωτερικής έρευνας  με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Michael Barr για να εξετάσει τα γεγονότα γύρω από την αποτυχία της SVB και τον τρόπο με τον οποίο η Fed «επέβλεπε και ρύθμιζε» την τράπεζα.

Ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι ο Μπαρ θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα.

«Πραγματοποιούμε την αναθεώρηση της εποπτείας και της ρύθμισης», είπε ο Πάουελ. «Το μόνο ενδιαφέρον μου είναι να εντοπίσουμε τι πήγε στραβά εδώ», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε συνέδριο της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 22 Μαρτίου. Πηγή: Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Η κατάρρευση της SVB έχει συνδεθεί με τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που στόχευαν στον περιορισμό του πληθωρισμού. Αυτό θεωρείται ότι έχει διαβρώσει τα  μακροπρόθεσμα ομόλογα της SVB που αγόρασε με σχεδόν μηδενικά επιτόκια .

Όταν η SVB ανακοίνωσε ότι υπέστη ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τη φορολογία και προσπαθούσε να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια, η αγορά πανικοβλήθηκε, οδηγώντας σε εξάλειψη της κεφαλαιοποίησης της αγοράς 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 24 ώρες.

Η τιμή της μετοχής της SVB Financial Group υποχώρησε σχεδόν 60% στις 10 Μαρτίου. Πηγή: Yahoo Finance

Εκείνη την εποχή, παρά το γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της SVB, Γκρεγκ Μπέκερ, προέτρεπε τους επενδυτές να «παραμείνουν ήρεμοι» και να μην «πανικοβληθούν», οι καταθέτες άρχισαν να ζητούν μαζικές αναλήψεις από την SVB, προκαλώντας bank run.

Στις 10 Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών παρενέβη, αποκτώντας την SVB για να βοηθήσει τους καταθέτες να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Η κυβέρνηση έλαβε αμέσως μέτρα έκτακτης ανάγκης για να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις στην SVB.

Τα τελευταία σχόλια του Πάουελ για την SVB έρχονται καθώς το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Η είδηση ​​έχει απογοητεύσει την Αμερικανίδα γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν με τον Πάουελ, ο οποίος τώρα έχει αυξήσει τα επιτόκια εννέα συνεχόμενες φορές στο 5%.

«Πιστεύω ότι είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος για να έχει αυτή τη δουλειά», είπε, σε μια συνέντευξη στις 22 Μαρτίου στο CNN.

«Δεν έχουμε δει ποτέ αυξήσεις με αυτόν τον ρυθμό στη σύγχρονη οικονομία», είπε, προσθέτοντας ότι κινδυνεύει «να ωθήσει την οικονομία μας σε ύφεση».

Η Warren πιστεύει ότι οι επιπτώσεις της «αδύναμης» ρυθμιστικής προσέγγισης του Πάουελ προς τις μεγάλες τράπεζες στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να κατηγορηθεί για την πρόσφατη τραπεζική κρίση:

«Πριν από πέντε χρόνια είχα προβλέψει ότι η συνέπεια αυτής της αποδυνάμωσης θα ήταν ότι θα δούμε αυτές τις τράπεζες να επιβαρύνονται με ρίσκο, να αυξάνουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, να δίνουν στον εαυτό τους τεράστια μπόνους και μεγάλους μισθούς και στη συνέχεια ορισμένες από αυτές τις τράπεζες να εκραγούν».

“Αυτό ακριβώς συνέβη επί των ημερών του Τζερόμ Πάουελ”, πρόσθεσε ο Γουόρεν.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: