Ο επικεφαλής της FATF λέει ότι η G-7 πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τον τερματισμό του “άνομου” χώρου των κρυπτονομισμάτων

Η Ομάδα των Επτά (G-7) των προηγμένων οικονομιών πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή των συστάσεων της Ομάδας Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) για την καταπολέμηση των παράνομων χρηματοπιστωτικών ροών μέσω κρύπτο, ανέφερε ο πρόεδρος του παγκόσμιου παρατηρητηρίου οικονομικών εγκλημάτων σε επιστολή του την Πέμπτη.


Το αυστηρά διατυπωμένο μήνυμα με τίτλο “Ένα τέλος στον άνομο χώρο των κρύπτο” δημοσιεύθηκε πριν από τη συνάντηση των ηγετών της G-7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας που αρχίζει την Παρασκευή.


Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ομάδας έχουν ήδη συζητήσει τη ρύθμιση των κρύπτο σε συνάντηση το περασμένο Σαββατοκύριακο και πρόκειται να επαναλάβουν την υποστήριξή τους σε αυστηρότερους κανόνες κρύπτο σε παγκόσμιο επίπεδο στη σύνοδο κορυφής.

Η FATF προέτρεψε τις χώρες να εφαρμόσουν τον αμφιλεγόμενο “travel rule”, ο οποίος απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών κρύπτο να συλλέγουν και να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές που υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο, με σκοπό τον περιορισμό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.


“Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των περισσότερων προτύπων- ωστόσο, η πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των επικαιροποιημένων απαιτήσεων της FATF για τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία ήταν σχετικά φτωχή”, δήλωσε ο Kumar, προσθέτοντας ότι το 73% των χωρών εξακολουθούν να “μην συμμορφώνονται ή συμμορφώνονται μόνο εν μέρει” με τα πρότυπα του παρατηρητή.

“Οι χώρες πρέπει να αναλάβουν επειγόντως δράση για να κλείσουν τους άνομους χώρους, οι οποίοι επιτρέπουν στους εγκληματίες, τους τρομοκράτες και τα κακοποιά κράτη να χρησιμοποιούν κρύπτο περιουσιακά στοιχεία”, δήλωσε ο Kumar.
Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 0,1% έως 15,4% των συναλλαγών κρύπτο είναι παράνομες, η FATF δήλωσε ότι αυτές μπορεί να είναι πολύ χαμηλές.


Οι χώρες της G-7 που αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην “πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των παγκόσμιων προτύπων της FATF είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική μας επιτυχία”, δήλωσε ο Kumar.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: