Ο διοικητής της BOE τάσσεται υπέρ του προηγμένου ψηφιακού νομίσματος, διαχωρίζοντας τα κρύπτο και τα stablecoins

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Andrew Bailey, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που αφορούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως ο έλεγχος του πληθωρισμού και η διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού. Ωστόσο, η εστίασή του μετατοπίστηκε προς τα κρυπτονομίσματα, απορρίπτοντάς τα ως μη μορφή χρήματος και εκφράζοντας την προτίμησή του σε αυτό που αποκάλεσε “ενισχυμένο ψηφιακό χρήμα”.

Ο Bailey αναφέρθηκε στις πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες που σχετίζονται με τη μοναδικότητα του χρήματος και την οριστικότητα του διακανονισμού. Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, υποστήριξε ότι τόσο τα κρυπτονομίσματα όσο και τα stablecoins δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια για τη μοναδικότητα και την οριστικότητα του διακανονισμού. “Δεν είναι χρήματα”, υποστήριξε ο Bailey, αν και σημείωσε ότι η ψήφιση του νόμου περί χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και αγορών θα μπορούσε να ευθυγραμμίσει τα stablecoins με τα ρυθμιστικά πρότυπα.

Σύμφωνα με τον Bailey, το υπάρχον ψηφιακό χρήμα, το οποίο αποθηκεύεται εξ ολοκλήρου σε συστήματα πληροφορικής, θα μπορούσε να ενισχυθεί ώστε να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα εκτελέσιμων ενεργειών. Αυτό περιλαμβάνει τη συμπερίληψη ενδεχόμενων ενεργειών στο πλαίσιο έξυπνων συμβολαίων. Τόνισε περαιτέρω ότι ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) θα μπορούσε επίσης να εμπίπτει στην κατηγορία του βελτιωμένου ψηφιακού χρήματος. Ενώ ο Bailey αναγνώρισε ότι το καλά σχεδιασμένο ενισχυμένο ψηφιακό χρήμα δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικό για τις κεντρικές τράπεζες, τόνισε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα CBDC.

Ο Bailey περιέγραψε ότι το πρωταρχικό κίνητρο πίσω από ένα CBDC λιανικής θα ήταν να διασφαλιστεί η μοναδικότητα του χρήματος, επιτρέποντας στο κοινό να βασίζεται σε πλήρως λειτουργικό χρήμα κεντρικής τράπεζας για τις καθημερινές συναλλαγές. Ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη για τα CBDC χονδρικής. Με την πρόσφατη αναβάθμιση του συστήματος ακαθάριστου διακανονισμού σε πραγματικό χρόνο (RTGS) της BOE, ο Bailey δήλωσε ότι η ενσωμάτωση του ψηφιακού χρήματος της κεντρικής τράπεζας στο RTGS μέσω συναλλαγών με συμβολαιοποιημένα στοιχεία θα ήταν η πιο αποτελεσματική και σκόπιμη προσέγγιση, απορρίπτοντας φαινομενικά την ανάγκη για ένα CBDC χονδρικής. Ανέφερε επίσης ότι τα φυσικά μετρητά θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του χρηματοπιστωτικού τοπίου.

Συμπερασματικά, η ομιλία του Bailey υπογράμμισε την προτίμησή του για ενισχυμένο ψηφιακό χρήμα έναντι των κρυπτονομισμάτων και των stablecoins. Ενώ αναγνώρισε τις δυνατότητες των ψηφιακών νομισμάτων, τόνισε τη σημασία της μοναδικότητας και της οριστικότητας του διακανονισμού, υποδεικνύοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ιδανική λύση.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: