Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Barr παρέχει ενημέρωση για την έρευνα του CBDC

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Fintech της Philadelphia Fed στις 8 Σεπτεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εμβάθυνε στον ρόλο της κεντρικής τράπεζας στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της χρηματοοικονομικής καινοτομίας. Σε μια συνοπτική περίληψη, τόνισε τους δύο πυλώνες της έρευνας και της εποπτείας, με αξιοσημείωτη αναφορά στην υπηρεσία FedNow.

Με την υποχρεωτική αποποίηση ευθυνών ότι κάθε σημαντική απόφαση απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου, ο αντιπρόεδρος Barr συνέχισε να περιγράφει την “τρέχουσα εστίαση” της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία περιστρέφεται γύρω από το πεδίο των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDCs). Χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή ως “βασική έρευνα”, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητά της να στηρίξει μια ισχυρή υποδομή πληρωμών CBDC ή να ενισχύσει τα υφιστάμενα συστήματα πληρωμών.

Ειδικότερα, ο Barr αναφέρθηκε σε κρίσιμα στοιχεία όπως η αρχιτεκτονική του συστήματος για την καταγραφή των συναλλαγών και της ιδιοκτησίας σε digital ledgers, καθώς και σε μοντέλα tokenization. Σε δημοσίευμα της ίδιας ημέρας στο FEDS Notes υπογράμμισε ότι “η τεχνολογία που σχετίζεται με τις πλατφόρμες tokenized δεν είναι ασύμβατη με το υπάρχον χρήμα κεντρικής τράπεζας που λειτουργεί ως περιουσιακό στοιχείο διακανονισμού”.

Ο αντιπρόεδρος Barr χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στο ακροατήριο το πρόγραμμα εποπτείας νέων δραστηριοτήτων της Fed, το οποίο εισήχθη πρόσφατα. Το πρόγραμμα αυτό διαθέτει μια ειδική ομάδα εποπτών ικανή να παρέχει ανατροφοδότηση που θα μπορούσε να επιτρέψει στις ομοσπονδιακά εποπτευόμενες τράπεζες να λάβουν έγκριση για τις καινοτόμες δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν stablecoins. Ο Barr σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές που περιγράφονται στις ερμηνευτικές επιστολές 1174 και 1179 του Γραφείου του Ελεγκτή Νομίσματος (OCC).

Ο Barr υπογράμμισε τη σημασία της ισχυρής ομοσπονδιακής εποπτείας για τα stablecoins, όπως διατυπώνεται στις επιστολές του OCC, υποστηρίζοντας ότι η εποπτεία αυτή ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Τόνισε ότι τα σταθερά νομίσματα που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο αξιοποιούν αποτελεσματικά την εμπιστοσύνη που συνδέεται με την κεντρική τράπεζα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για τις συνεχιζόμενες νομοθετικές προσπάθειες, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τη διατήρηση της ακεραιότητας της νομισματικής πολιτικής και τη διασφάλιση του συστήματος πληρωμών των ΗΠΑ σε περίπτωση που τα μη ομοσπονδιακά ρυθμιζόμενα stablecoins αποκτήσουν ευρεία υιοθέτηση.

Αλλάζοντας ταχύτητα, ο Αντιπρόεδρος Barr αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, την υπηρεσία FedNow, που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Σημείωσε ότι η υπηρεσία αυτή εξοπλίζει διάφορες κατηγορίες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τραπεζών, των περιφερειακών τραπεζών, των κοινοτικών τραπεζών και των πιστωτικών ενώσεων, με την υποδομή για την προσφορά ευρέως προσβάσιμων 24ωρων υπηρεσιών άμεσων πληρωμών. Αναγνωρίζοντας ότι ο σημερινός όγκος χρήσης της υπηρεσίας παραμένει μέτριος, ο Barr τόνισε ότι η ευρύτερη διαθεσιμότητά της εξαρτάται τελικά από την προθυμία των καταθετικών ιδρυμάτων να την υιοθετήσουν και να την προσφέρουν στους πελάτες τους.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: