Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ted Cruz προσπαθεί ξανά με νέο νομοσχέδιο να μπλοκάρει το CBDC

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για να εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών να λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας «άμεσο προς τον καταναλωτή».

Σε μια δήλωση της 21ης ​​Μαρτίου , ο Κρουζ είπε ότι εισήγαγε το νομοσχέδιο για να εμποδίσει τη Fed να αναπτύξει ένα CBDC λιανικής , «το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χρηματοοικονομικής επιτήρησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ο Κρουζ δήλωσε ότι είναι «πιο σημαντικό από ποτέ» να διασφαλιστεί ότι η πολιτική των ΗΠΑ για τα ψηφιακά νομίσματα προστατεύει το «οικονομικό απόρρητο, διατηρεί την κυριαρχία του δολαρίου και καλλιεργεί την καινοτομία», προσθέτοντας:

«Τα CBDC που δεν τηρούν αυτές τις τρεις βασικές αρχές θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε μια οντότητα όπως η Federal Reserve να κινητοποιηθεί σε μια τράπεζα λιανικής, να συλλέγει προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες για τους χρήστες και να παρακολουθεί τις συναλλαγές τους επ’ αόριστον».

Ο Κρουζ ισχυρίστηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «δεν έχει εξουσία να ιδρύσει μονομερώς» ένα CBDC.

«Θα πρέπει να ενδυναμώνουμε τους επιχειρηματίες, να επιτρέπουμε την καινοτομία και να αυξάνουμε την ατομική ελευθερία – όχι να την καταπνίγουμε», τόνισε.

Το νομοσχέδιο του Κρουζ κατά του CBDC έχει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών Μάικ Μπράουν από την Ιντιάνα και Τσακ Γκράσλεϊ της Αϊόβα.

Σε δηλώσεις, και οι δύο εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ένα CBDC θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο επιτήρησης.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί σε νόμο, θα διασφαλίσει ότι το κράτος δεν «κατασκοπεύει» τα οικονομικά των εργατικών Αμερικανών, δήλωσε ο Grassley:

«Ο αμερικανικός λαός πρέπει να μπορεί να ξοδεύει τα χρήματά του με τον τρόπο που επιλέγει χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα κάθε συναλλαγής να παρακολουθείται από την κυβέρνηση».

Το νομοσχέδιο κατά του CBDC είναι μια δεύτερη προσπάθεια των Cruz, Braun και Grassley, οι οποίοι εισήγαγαν ένα παρόμοιο νομοσχέδιο στις 30 Μαρτίου 2022, για να απαγορεύσουν στη Fed να εκδίδει CBDC απευθείας σε ιδιώτες.

Ωστόσο, σχεδόν 12 μήνες αργότερα, το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη περάσει από τη φάση εισαγωγής.

Εν τω μεταξύ, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ένα CBDC σε δολάρια ΗΠΑ από τότε που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα  με τίτλο «Διασφάλιση Υπεύθυνης Ανάπτυξης Ψηφιακών Πόρων» τον Μάρτιο του 2022.

Τον Νοέμβριο, η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης και αρκετές μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BNY Mellon, Citi, HSBC και Wells Fargo, συμμετείχαν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα 12 εβδομάδων ψηφιακού δολαρίου με τη Mastercard και τo SWIFT.

Ο Cruz, ο Braun και ο Grassley δεν είναι οι μόνοι πολιτικοί των ΗΠΑ που αγωνίζονται για την εξάλειψη των CBDC.

Στις 20 Μαρτίου, ο Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις κάλεσε τους νομοθέτες της πολιτείας να θεσπίσουν νομοθεσία που να απαγορεύει το ψηφιακό δολάριο στη Φλόριντα .

Ο DeSantis συνέκρινε το ψηφιακό δολάριο με το ψηφιακό γουάν της Κίνας και ισχυρίστηκε ότι το e-CNY έχει χρησιμοποιηθεί για την εκτενή «παρακολούθηση της συμπεριφοράς των πολιτών», λέγοντας:

«Με όποιον τρόπο μπορούν να μπουν στην κοινωνία για να ασκήσουν την ατζέντα τους, θα το κάνουν. Έτσι, αυτό που έχει να κάνει με το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας είναι η επιτήρηση των Αμερικανών και ο έλεγχος της συμπεριφοράς των Αμερικανών».

Ο Αμερικανός βουλευτής Tom Emmer παρουσίασε πρόσφατα ένα δικό του νομοσχέδιο κατά του CBDC , στις 22 Φεβρουαρίου.

Ο Έμερ μίλησε επίσης για τις ανησυχίες περί απορρήτου που περιβάλλουν τα CBDC, λέγοντας ότι ένα προγραμματιζόμενο δολάριο θα μπορούσε «εύκολα να οπλιστεί» ως κατασκοπευτικό εργαλείο για «να πνίξει την πολιτικά αντιδημοφιλή δραστηριότητα».

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: