Η Google αντιμετωπίζει επί του παρόντος νομικές προσφυγές μετά την πρόσφατη ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου της, καθώς κατηγορείται για αθέμιτη χρήση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η αγωγή, που ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου, αφορά οκτώ άτομα που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν έναν τεράστιο αριθμό χρηστών του διαδικτύου και κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων που επηρεάζονται από τις τροποποιήσεις της πολιτικής απορρήτου της Google.
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η Google συγκεντρώνει κρυφά δεδομένα για να κατασκευάσει τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της χωρίς να λάβει τη δέουσα συγκατάθεση. Επισημαίνουν την πρόσφατη αποκάλυψη ότι η Google οικειοποιείται κρυφά διαδικτυακό περιεχόμενο που παράγεται από εκατομμύρια Αμερικανούς. Με την αναθεώρηση της πολιτικής απορρήτου της, η Google έχει πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δημόσια προσβάσιμα δεδομένα για σκοπούς εκπαίδευσης AI.
Η αγωγή όχι μόνο εγείρει ανησυχίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων, αλλά υπογραμμίζει επίσης το άδικο πλεονέκτημα που παρέχει αυτό στην Google έναντι των ανταγωνιστών της που αποκτούν ή αγοράζουν νόμιμα δεδομένα για την εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τους. Σε μια δήλωση που συνοδεύει την αγωγή, ο Ryan Clarkson, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους ενάγοντες από το Clarkson Law Firm, δηλώνει ότι η Google πρέπει να αναγνωρίσει απερίφραστα τα εξής: η εταιρεία δεν κατέχει την κυριότητα επί του διαδικτύου, των δημιουργικών έργων, των προσωπικών εκφράσεων, των οικογενειακών φωτογραφιών ή οποιουδήποτε άλλου κοινού περιεχομένου απλώς και μόνο λόγω της διαδικτυακής διάδοσής του.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι ο όρος “δημόσια διαθέσιμος” δεν υπονοούσε ποτέ την απεριόριστη χρήση για οποιονδήποτε σκοπό. Κατά συνέπεια, η αγωγή υποδηλώνει ότι η Google μπορεί να είναι υπεύθυνη για αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, ζητά δικαστική εντολή που να επιβάλλει στην Google να λαμβάνει πρώτα τη ρητή άδεια του χρήστη. Μια τέτοια εντολή θα έδινε στους χρήστες τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την “παράνομη συλλογή δεδομένων” της Google, να διαγράψουν προϋπάρχοντα δεδομένα ή να λάβουν την κατάλληλη αποζημίωση ως νόμιμοι κάτοχοι των δεδομένων.
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δημοφιλής συγγραφέας και κωμικός Sarah Silverman, μαζί με άλλους δύο συγγραφείς, κατέθεσε αγωγή κατά της OpenAI, της δημιουργού του ChatGPT, και της Meta, ισχυριζόμενη τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης. Πριν από αυτό, η OpenAI ήρθε αντιμέτωπη με μια άλλη αγωγή σχετικά με την υποτιθέμενη απόσπαση δεδομένων, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis