Michael Saylor : Εάν ζείτε στην Αργεντινή αυτή τη στιγμή χρειάζεστε bitcoin

Καθώς το αργεντίνικο νόμισμα – το πέσο – συνέχισε την κατρακύλα που το έχει δει να υποτιμάται κατά περισσότερο από 40% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο Micheal Saylor, ο ιδρυτής της Microstrategy, συνέχισε την πορεία του, γράφοντας στο Twitter ότι οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα της Νότιας Αμερικής “χρειάζονται τώρα bitcoin”. Σε ένα επόμενο tweet, ο Saylor, ένας επικριτής του bitcoin που μετατράπηκε σε υποστηρικτή, μοιράστηκε επίσης ειδήσεις σχετικά με το ποσοστό πληθωρισμού της νοτιοαμερικανικής χώρας, αφού ξεπέρασε το 7,58% ανά ημέρα.

Τα tweets του Saylor, του οποίου η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εταιρικούς κατόχους BTC, ήρθαν καθώς δημοσιεύματα έδειχναν ότι ορισμένοι Αργεντινοί πολιτικοί τάσσονται υπέρ της αντικατάστασης του πέσο με το δολάριο ΗΠΑ. Όπως ανέφερε το Bitcoin.com News, ο υποψήφιος πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei δήλωσε ότι η δολαριοποίηση μπορεί να φρενάρει τον πληθωρισμό, ο οποίος επισήμως ανήλθε στο 103,4% τον Μάρτιο.

Ο Milei, ο οποίος θεωρείται επικρατέστερος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει την κεντρική τράπεζα πριν ξεκινήσει τη διαδικασία δολαριοποίησης. Ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, πρότεινε ομοίως ότι η νοτιοαμερικανική χώρα μπορεί να ξεφύγει από τη σημερινή της δυσχερή θέση μόνο με τη δολαριοποίηση.

Ωστόσο, παρά την προφανή ευρεία υποστήριξη της δολαριοποίησης στην Αργεντινή, οι επικριτές του αμερικανικού δολαρίου, συμπεριλαμβανομένων των οπαδών του Saylor στο Twitter, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην έκκλησή του προς τους κατοίκους να επιλέξουν το bitcoin αντί αυτού.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους οπαδούς του Saylor στο Twitter, όπως ο Manu Ferrari B, ένας αυτοαποκαλούμενος “μαξιμαλιστής της ελευθερίας”, δήλωσαν ότι to BTC είναι υπερβολικά ασταθής και επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το πέσο που πέφτει. Ο χρήστης πρότεινε ότι ενώ είναι πιθανό ένα σταθερό νόμισμα που υποστηρίζεται από bitcoin να γίνει η λύση, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Ο ίδιος πρόσθεσε: “Το Bitcoin είναι το πιο δημοφιλές μέσο για την ανάπτυξη της αγοράς:

Όμως η όλη τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη. Οι περισσότεροι bitcoiners που δεν ζουν στην Αργεντινή, το Λιβάνιο, τη Βενεζουέλα δεν θα το καταλάβουν αυτό. Οι περισσότεροι bitcoiners που μιλούν για την Αργεντινή δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλούν. Τα πλήρως συγκεντρωτικά stablecoins που τρέχουν σε παλαιές ράγες fiat δεν αποτελούν επίσης λύση.

Εκτός του ότι θα ήταν ένα δαπανηρό εγχείρημα, η δολαριοποίηση της οικονομίας της Αργεντινής θα είχε ως αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της χώρας να υποταχθεί στις πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η δολαριοποίηση θα έβλεπε επίσης την κεντρική τράπεζα της χώρας να χάνει το seigniorage – το κέρδος που αποκομίζει από την εκτύπωση νομίσματος.

Μια σύντομη έκθεση πολιτικής που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Πολιτικής για τον Νέο Νότο στις 28 Απριλίου 2022, περιέγραψε τις εκκλήσεις για δολαριοποίηση της οικονομίας ως “αναβίωση μιας ιδέας ζόμπι”. Καταγγέλλοντας την πρόταση του Κογκρέσου της Αργεντινής να διατηρηθεί το δολάριο ως το κύριο νόμισμα της χώρας, το ενημερωτικό σημείωμα προειδοποιούσε ότι οι “δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας δεν θα εξαλειφθούν με τη δολαριοποίηση”. Το ενημερωτικό σημείωμα ανέφερε επίσης ότι η δολαριοποίηση θα απαιτούσε επιπλέον “μια επιλεκτική αθέτηση των υποχρεώσεων σε εγχώριο νόμισμα, μια βίαιη υποτίμηση και/ή μια μονομερή μετατροπή των δημόσιων καταθέσεων”.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: