Κατανόηση των λόγων για την πτώση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

Στις 17 Αυγούστου, η αγορά κρυπτονομισμάτων γνώρισε μια πτώση, με τη συνολική κεφαλαιοποίησή της να πέφτει κατά 1,3% και να φτάνει τα 1,097 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σηματοδότησε το χαμηλότερο σημείο της κεφαλαιοποίησης της αγοράς τους τελευταίους δύο μήνες, προκαλώντας ανησυχίες τόσο στους επενδυτές όσο και στους λάτρεις των νομισμάτων. Ειδικότερα, το Bitcoin, το οποίο κατέχει σημαντικό μερίδιο 50% του συνόλου της αγοράς κρύπτο, σημείωσε πτώση 1,4%, φλερτάροντας επικίνδυνα με το ενδεχόμενο να πέσει κάτω από το όριο των 28.000 δολαρίων και τελικά να πέφτει 25.100. Ούτε το Ether (ETH), ένας άλλος σημαντικός παίκτης, γλίτωσε, χάνοντας 1,6% της αξίας του.

Η πτωτική πορεία που ακολουθεί η αγορά κρυπτονομισμάτων από τα μέσα Ιουλίου φαίνεται να συσχετίζεται με την ταυτόχρονη άνοδο του δείκτη δολαρίου ΗΠΑ (DXY) κατά την ίδια περίοδο. Αυτή η ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ αυτών των φαινομενικά άσχετων παραγόντων υποδηλώνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ παραδοσιακών και ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Προσθέτοντας στο μείγμα, η πρόσφατη κάθοδος της αγοράς ευθυγραμμίζεται με την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Την ίδια ημέρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 4,31%, σηματοδοτώντας το υψηλότερο σημείο της από τον Οκτώβριο του 2022. Αυτή η ξαφνική άνοδος των αποδόσεων υποδηλώνει μια μετατόπιση της προτίμησης των επενδυτών προς πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, αποστασιοποιούμενοι από μη αποδοτικά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η κλιμάκωση των αποδόσεων ακολούθησε τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) του Ιουλίου, που επιβεβαίωσαν τη γερακιώτικη στάση της. Τα πρακτικά αποκάλυψαν ότι η πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed έχει την άποψη ότι ο αυξημένος πληθωρισμός ενδέχεται να διατηρηθεί χωρίς πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων, αυξάνοντας τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ιστορικά, η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει δείξει ευπάθεια μπροστά στις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, οδηγώντας σε πτώσεις όπως αυτή που παρατηρήθηκε στις 17 Αυγούστου. Ωστόσο, οι προβλέψεις από τα τεκμαρτά επιτόκια των προθεσμιακών συμβολαίων της Fed υποδεικνύουν την πιθανότητα αρχικών μειώσεων των επιτοκίων μόνο γύρω στον Μάιο-Ιούνιο του 2024. Μέχρι τότε, η πρόβλεψη είναι ότι τα επιτόκια της Fed θα παραμείνουν εντός του υφιστάμενου εύρους 5,25-5,50%.

Υπάρχει ανάκαμψη στον ορίζοντα;


Εν μέσω των πτωτικών τάσεων, ο ημερήσιος δείκτης σχετικής ισχύος (RSI) για την αγορά κρυπτονομισμάτων κυμαίνεται τώρα στο 33,75, μόλις τέσσερις μονάδες πάνω από το συμβατικό όριο υπερπώλησης. Αυτό υποδηλώνει μια ευνοϊκή πιθανότητα σταθεροποίησης ή ακόμη και ανάκαμψης της αγοράς τις επόμενες ημέρες.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αγορά δοκιμάζει επί του παρόντος τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (ΕΜΑ 200 ημερών), που υποδεικνύεται από το μπλε κύμα και βρίσκεται γύρω στα 1,098 τρισεκατομμύρια δολάρια, που λειτουργεί ως πιθανό επίπεδο στήριξης. Αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για μια ανάκαμψη, που ενδεχομένως θα ωθήσει την κεφαλαιοποίηση της αγοράς πίσω στα 1,166 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας ένα πολλά υποσχόμενο κέρδος άνω του 3% από τα τρέχοντα στοιχεία.

Αντίθετα, το πτωτικό κλίμα θα μπορούσε να επιχειρήσει να τραβήξει την αγορά κάτω από την ανοδική γραμμή στήριξης τάσης που βρίσκεται περίπου στα 1,053 τρισ. δολάρια, με πιθανό αποτέλεσμα μια πτώση της τάξης του 4% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι επόμενες κινήσεις της αγοράς παραμένουν αβέβαιες, ωστόσο η αλληλεπίδραση διαφόρων οικονομικών δυνάμεων και δυνάμεων της αγοράς είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις διακυμάνσεις.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: