Η JPMorgan έχει επιβληθεί πρόστιμο 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει το δικό της token και λέει ότι τα Crypto είναι για εγκληματίες

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, προκάλεσε διαμάχη στην κοινότητα των κρύπτο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) με τον ισχυρισμό του ότι το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα έχουν “τη μόνη αληθινή χρήση” για τη διευκόλυνση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Ο Dimon προέβη σε αυτές τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Δεκεμβρίου, δηλώνοντας: “Η μόνη πραγματική περίπτωση χρήσης του είναι οι εγκληματίες, οι έμποροι ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος, η φοροαποφυγή. Αν ήμουν η κυβέρνηση, θα το έκλεινα”.

Ωστόσο, οι λάτρεις των κρύπτο έσπευσαν να επισημάνουν αυτό που αντιλήφθηκαν ως υποκρισία στα σχόλια του Dimon. Υπογράμμισαν τη θέση της JPMorgan ως της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας που έχει τιμωρηθεί, έχοντας πληρώσει το εντυπωσιακό ποσό των 39,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόστιμα για 272 παραβάσεις από το 2000, σύμφωνα με τον ανιχνευτή παραβάσεων της Good Jobs First. Σχεδόν 38 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα πρόστιμα επιβλήθηκαν υπό την ηγεσία του Dimon ως διευθύνοντος συμβούλου από το 2005.

“Ο δικηγόρος κρύπτο Τζον Ντίτον επέκρινε τον Ντίμον, δηλώνοντας: “Μιλάμε για υποκρισία”! Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος στρατηγικής της VanEck, Gabor Gurbacs, τόνισε ότι οι παγκόσμιες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan, έχουν πληρώσει συνολικά 380 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα αυτόν τον αιώνα

Τον Σεπτέμβριο, η JPMorgan συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων με τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους σχετικά με κατηγορίες που αφορούσαν τη συμμετοχή της στην επιχείρηση sex trafficking του Τζέφρι Επστάιν μεταξύ 2002 και 2005. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διακανονισμοί δεν συνεπάγονται απαραίτητα παραδοχή ενοχής.

Η JPMorgan έχει ιστορικό σημαντικών προστίμων, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής ρεκόρ ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του 2013 για δόλια παραπλάνηση των επενδυτών σχετικά με τις συμφωνίες “τοξικών” ενυπόθηκων δανείων που προκάλεσαν καταρρεύσεις της αγοράς.

Η τράπεζα βρέθηκε αντιμέτωπη με έρευνες για χειραγώγηση της αγοράς μετάλλων μεταξύ 2008 και 2016, με αποτέλεσμα τον διακανονισμό ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2020. Επιπλέον, η JPMorgan συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη σύλληψη κοκαΐνης στην ιστορία των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2019, όταν κατασχέθηκαν 20 τόνοι κοκαΐνης αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πλοίο που φέρεται να ανήκε σε ταμείο που συνδέεται με την τράπεζα.

Παρά τη σθεναρή στάση του Dimon κατά των κρυπτονομισμάτων, η JPMorgan λάνσαρε πρόσφατα το δικό της κρυπτονόμισμα, το JPM Coin, σε μια ιδιωτική έκδοση του blockchain Ethereum για θεσμικούς πελάτες. Η τράπεζα εισήγαγε επίσης μια πλατφόρμα tokenization με βάση το blockchain, με πελάτη την BlackRock, και συμμετείχε σε γύρο χρηματοδότησης ύψους 65 εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία υποδομών Ethereum Consensys τον Απρίλιο του 2021.

Ενώ ο Dimon εξέφρασε την τάση του να το “κλείσει” αναφερόμενος στο Bitcoin και το κρυπτονόμισμα, οι επικριτές τόνισαν την ασυνέπεια της θέσης του, δεδομένων των πρόσφατων εξορμήσεων της JPMorgan στον χώρο των κρύπτο. Τα σχόλια του Dimon προκάλεσαν επίσης έναν έλεγχο γεγονότων στο X, δηλώνοντας ότι λιγότερο από το 1% των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων είναι παράνομες.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: