Η UBS αγοράζει την Credit Suisse για 3,2 δισ. δολάρια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνιστική της Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) την Κυριακή, με τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη συμφωνία καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να ανακόψουν μια μετάδοση που απειλεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

«Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, βρέθηκε μια λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», αναφέρεται σε δήλωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, στην οποία σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα συνεργάστηκε με την ελβετική κυβέρνηση και η Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς να επιφέρει τον συνδυασμό των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λαμβάνουν 1 μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse που κατέχουν.

«Αυτή η εξαγορά είναι ελκυστική για τους μετόχους της UBS, αλλά, ας είμαστε σαφείς, όσον αφορά την Credit Suisse, αυτή είναι μια έκτακτη διάσωση. Έχουμε δομήσει μια συναλλαγή που θα διατηρήσει την αξία που απομένει στην επιχείρηση, περιορίζοντας παράλληλα την έκθεσή μας σε αρνητικές πλευρές», δήλωσε ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher σε δήλωση.

Η συνδυασμένη τράπεζα θα έχει επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την UBS.

«Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε αυτή τη συμφωνία μεγάλη επιτυχία. Δεν υπάρχουν επιλογές σε αυτό», είπε ο Kelleher όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου εάν η τράπεζα θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη συμφωνία. «Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για τη χρηματοοικονομική δομή της Ελβετίας και… για τα παγκόσμια οικονομικά».

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας υποσχέθηκε δάνειο έως και 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (108 δισεκατομμύρια δολάρια) για να στηρίξει την εξαγορά. Η ελβετική κυβέρνηση χορήγησε επίσης εγγύηση για την ανάληψη ζημιών έως και 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο «προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για την UBS», ανέφερε ξεχωριστή κυβερνητική δήλωση.

«Αυτή είναι μια εμπορική λύση και όχι μια διάσωση», είπε η Κάριν Κέλερ-Σάτερ, η Ελβετή υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Η συμφωνία της UBS συνεννοήθηκε πριν ανοίξουν ξανά οι αγορές για διαπραγμάτευση τη Δευτέρα, αφού οι μετοχές της Credit Suisse κατέγραψαν τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση τους από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού . Οι απώλειες προήλθαν παρά το νέο δάνειο έως και 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (54 δισεκατομμύρια δολάρια) που χορηγήθηκε από την ελβετική κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πτώση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην τράπεζα.

Τα νέα της συμφωνίας χαιρετίστηκαν από την Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen και τον Πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell σε μια δήλωση. «Οι θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος είναι ισχυρές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ανθεκτικό. Ήμασταν σε στενή επαφή με τους διεθνείς ομολόγους μας για να υποστηρίξουμε την εφαρμογή τους», ανέφεραν.

Η Credit Suisse αντιμετώπιζε ήδη μια σειρά απωλειών και σκανδάλων , και τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το κλίμα κλονίστηκε ξανά καθώς οι τράπεζες στις ΗΠΑ ταλαιπωρήθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Το backstop των ανασφάλιστων καταθέσεων στις χρεοκοπημένες τράπεζες από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και η δημιουργία μιας νέας διευκόλυνσης χρηματοδότησης για προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέτυχαν να περιορίσουν το σοκ και απειλεί να τυλίξει περισσότερες τράπεζες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η χρηματοπιστωτική αστάθεια που προκλήθηκε από τις κατεστραμμένες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ έπληξε την τράπεζα σε λάθος στιγμή.

Παρά τη συμμετοχή των ρυθμιστικών αρχών στη σύζευξη, η συμφωνία δίνει στην UBS αυτονομία να διαχειρίζεται τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία όπως κρίνει σκόπιμο, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, είπαν πηγές στον David Faber του CNBC.

Η κλίμακα και ο δυνητικός αντίκτυπος της Credit Suisse στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερος από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες πίεσαν τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές να βρουν έναν τρόπο να ενώσουν τα δύο μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Ο ισολογισμός της Credit Suisse είναι περίπου διπλάσιος από τον ισολογισμό της Lehman Brothers όταν κατέρρευσε, σε περίπου 530 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στα τέλη του 2022. Είναι επίσης πολύ πιο διασυνδεδεμένη παγκοσμίως, με πολλές διεθνείς θυγατρικές — κάνοντας μια εύρυθμη διαχείριση της Credit Suisse κατάσταση ακόμη πιο σημαντική.

Η ένωση των δύο αντιπάλων δεν ήταν χωρίς αγώνες, αλλά η πίεση για να αποφευχθεί μια συστημική κρίση κέρδισε στο τέλος. Η UBS αρχικά προσφέρθηκε να αγοράσει την Credit Suisse για περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια την Κυριακή, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Credit Suisse αρνήθηκε την προσφορά, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ χαμηλή και θα έβλαπτε τους μετόχους και τους εργαζόμενους, ανέφεραν στο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος . 

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, η UBS βρισκόταν σε συζητήσεις για την αγορά της τράπεζας για «ουσιαστικά» περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα, ανέφεραν πηγές στο Faber του CNBC . Είπε ότι η τιμή της συμφωνίας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ημέρας. 

Η Credit Suisse έχασε περίπου το 38% των καταθέσεων της το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και αποκάλυψε στην καθυστερημένη ετήσια έκθεσή της στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι οι εκροές δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί. Ανέφερε καθαρή ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για ολόκληρο το έτος για το 2022 και αναμένει περαιτέρω «σημαντική» ζημιά το 2023.

Η τράπεζα είχε προαναγγείλει μια τεράστια στρατηγική αναμόρφωση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτά τα χρόνια ζητήματα, με τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο και βετεράνο της Credit Suisse Ulrich Koerner να αναλαμβάνει τον Ιούλιο .

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.cnbc.com/2023/03/19/ubs-agrees-to-buy-credit-suisse-as-regulators-look-to-shore-up-global-banking-system.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα: