Η Τράπεζα της Ρωσίας θα δημιουργήσει οντότητες για την εξόρυξη κρύπτο και τον διασυνοριακό διακανονισμό: Έκθεση

Η Ρωσία λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για να μετριάσει τις παγκόσμιες κυρώσεις που ισχύουν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας σχεδιάζει να δημιουργήσει νέα ιδρύματα για την εξόρυξη περιουσιακών στοιχείων κρύπτο και τον διακανονισμό διεθνών πληρωμών.

Σε συνεδρίαση στην Κρατική Δούμα -ένα από τα σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου- η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα της Ρωσίας θα επιτρέψει τη χρήση κρυπτονομισμάτων σε εξωτερικούς διακανονισμούς σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δεν σηματοδοτεί αλλαγή στο περιβάλλον κρύπτο της χώρας:

“Εμμένουμε στην ίδια θέση ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κρυπτονομίσματα […] και για τους εξωτερικούς διακανονισμούς, υποθέτουμε ότι αυτό είναι δυνατό με τη μορφή πειράματος. Αυτό το νομοσχέδιο προετοιμάζεται επίσης με τη μορφή ενός πειραματικού νομικού καθεστώτος”, δήλωσε η Nabiullina, σύμφωνα με μεταφρασμένη περίληψη της έκθεσης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία “ειδικών εξουσιοδοτημένων οργανισμών” για την εξόρυξη κρύπτο και τους διεθνείς διακανονισμούς – συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών που αφορούν κρυπτονομίσματα και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε η Nabiullina, πρώην οικονομική σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας Aleksey Guznov δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τράπεζα διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών. “Επί του παρόντος, διεξάγεται συζήτηση με την κυβέρνηση, ώστε να είναι σαφές το πεδίο δραστηριότητάς τους”, δήλωσε ο Guznov, προσθέτοντας ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να συμβάλουν στις πρωτοβουλίες αυτές στο μέλλον.

Σε δήλωσή του, ο Gabby Kusz, διευθύνων σύμβουλος της Global Digital Asset & Cryptocurrency Association, δήλωσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες συνειδητοποιούν ότι “τα κρύπτο δεν είναι ένα νέο χρηματοοικονομικό προϊόν, αλλά μια εξέλιξη ή μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα και οι οργανισμοί ανταλλάσσουν αξία”.

Τόνισε επίσης ότι η κίνηση αυτή θα έχει δυνητικά αντίκτυπο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας των Ηνωμένων Πολιτειών για το μέλλον της χρηματοδότησης στην ψηφιακή εποχή:

“Οι υπερβολικά επιθετικές ενέργειες που προωθούν την καινοτομία των κρύπτο, την τεχνολογία blockchain και τους επιχειρηματίες offshore μόνο μειώνουν την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγούνται γεωπολιτικά και από την άποψη της νομισματικής πολιτικής”.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι τα μέλη των BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – εργάζονται για τη δημιουργία του δικού τους νομίσματος για τη διευκόλυνση του εμπορίου. Ο Mark Lurie, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού DeFi Shipyard, δήλωσε ότι τα νομίσματα που υποστηρίζονται από εμπορεύματα και χρησιμοποιούνται για διακανονισμούς – όπως αυτά που σχεδιάζουν οι χώρες BRICS – δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν την κυριαρχία του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Ενώ οι επενδυτές είναι όλο και πιο δύσπιστοι απέναντι στη Fed, ούτε οι επενδυτές ούτε οι ίδιες οι BRICS θα εμπιστευτούν απαραίτητα το υπό ρωσική ηγεσία διοικητικό όργανο ενός τέτοιου νομίσματος ότι δεν θα υποτιμηθεί. […] Τελικά, δεν είναι η εμπιστοσύνη αλλά η σχετική εμπιστοσύνη που έχει μεγαλύτερη σημασία”, δήλωσε ο Lurie.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: