Η Σλοβακία ανταποκρίνεται στις ανησυχίες για το ψηφιακό ευρώ, εισάγοντας κανόνα για τα μετρητά στο Σύνταγμα

Η Σλοβακία έκανε ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσει το δικαίωμα χρήσης μετρητών ως μέσο πληρωμής, τροποποιώντας το σύνταγμά της. Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία στις 15 Ιουνίου, που υποστηρίχθηκε από το κόμμα Sme Rodina, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την πιθανή εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ και στην προστασία της οικονομικής κυριαρχίας της Σλοβακίας.

Ο νομοθέτης Miloš Svrček, συν-συγγραφέας της νομοθεσίας, υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης συνταγματικών διατάξεων που να υπερασπίζονται τις εξωτερικές πιέσεις για την υιοθέτηση ενός μόνο ψηφιακού νομίσματος. Η τροπολογία διασφαλίζει ότι η Σλοβακία διατηρεί διάφορες επιλογές πληρωμών και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο ψηφιακό ευρώ.

Εκτός από την ενίσχυση του δικαιώματος χρήσης μετρητών, η Σλοβακία θα τροποποιήσει επίσης το σύνταγμά της για να υποστηρίξει το δικαίωμα των καταστηματαρχών να αρνούνται την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών με μετρητά. Η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην προστασία των καταστηματαρχών από πιθανές ληστείες και στον περιορισμό της έκθεσης σε μικρόβια. Παρέχει επίσης εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να προσφέρουν επιλογές πληρωμής μόνο με κάρτα μέσω αυτόματων πωλητών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) ή ψηφιακού ευρώ. Ενώ οι αναλυτές έχουν συζητήσει την αναγκαιότητα ενός CBDC, έχουν συστήσει ότι η ΕΕ παραμένει ανοικτή σε περαιτέρω διερεύνηση.

Μία από τις κύριες ανησυχίες που περιβάλλουν την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ είναι η πιθανή συγκέντρωση του ελέγχου, η οποία εγείρει ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ένα συγκεντρωτικό ψηφιακό νόμισμα που θα ελέγχεται από μία μόνο κυβερνητική οντότητα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ιδιωτική ζωή των ατόμων.

Επιπλέον, η εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να διαταράξει το ανταγωνιστικό τοπίο. Ενώ ένα CBDC θα μπορούσε να ωφελήσει τα άτομα με περιορισμένη πρόσβαση στις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, εξαλείφοντας τα ασφάλιστρα λογαριασμών και τα τέλη συναλλαγών, μπορεί επίσης να προκαλέσει τις τράπεζες του ιδιωτικού τομέα και τις εταιρείες που επωφελούνται από την παροχή πιστωτικών λύσεων σε άτομα που δεν διαθέτουν επαρκείς τραπεζικές υπηρεσίες.

Καθώς η Σλοβακία λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την προστασία της χρήσης μετρητών, ενώνεται με άλλα έθνη που εξετάζουν προσεκτικά τις επιπτώσεις και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την ψηφιοποίηση του νομίσματος.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: