Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υποστηρίζει την ενισχυμένη εποπτεία και την αναγνώριση των Stablecoins ως νόμιμο νόμισμα, επιβεβαιώνει ο Powell

Σε μια σημαντική εξέλιξη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισε τα stablecoins πληρωμών ως ξεχωριστή μορφή χρήματος, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Jerome Powell κατά την εμφάνισή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η εξαμηνιαία ακρόαση της επιτροπής για την πολιτική της Fed πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου και έριξε φως στη στάση της Fed για τα stablecoins.

Τα σχόλια του Πάουελ ήρθαν σε απάντηση σε ερώτημα της Μαξίν Γουότερς, μέλους της επιτροπής, σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τα stablecoin. Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο ξεκίνησε από τους Ρεπουμπλικάνους, στοχεύει στη θέσπιση της πρώτης ολοκληρωμένης νομοθεσίας για τα κρυπτονομίσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον τεθεί σε ισχύ.

Η Waters τόνισε τις ανησυχίες σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας τη δημιουργία “58 διαφορετικών αδειών με ομοσπονδιακή ρυθμιστική έγκριση μόνο για δύο από τις άδειες”. Οι υπόλοιπες άδειες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα εκδίδονται από πολιτείες, εδάφη και άλλες δικαιοδοσίες, οδηγώντας ενδεχομένως σε σημαντική αύξηση της δημιουργίας ιδιωτικού χρήματος σε επίπεδο πολιτείας. Σε απάντηση, ο Πάουελ μετέφερε την οπτική της Fed:

“Βλέπουμε τα stablecoins πληρωμών ως μια μορφή χρήματος και πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να έχουμε έναν αρκετά ισχυρό ομοσπονδιακό ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στο stablecoin στο μέλλον”.

Επιπλέον, προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την άδεια εκτεταμένης δημιουργίας ιδιωτικού χρήματος σε κρατικό επίπεδο, υποδεικνύοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν συνετή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άποψη του Powell αποκλίνει από εκείνη του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) Gary Gensler. Ο Gensler είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τα stablecoins ενδέχεται να απαιτούν εγγραφή και ρύθμιση, υποστηρίζοντας σταθερά ότι όλα τα κρυπτονομίσματα, εκτός από το Bitcoin, κατατάσσονται ως κινητές αξίες.

Η θέση του Πάουελ έρχεται επίσης σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του προέδρου της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (CFTC) Ροστίν Μπέναμ, ο οποίος πρότεινε ότι τα stablecoins θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως εμπορεύματα. Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν διαθέτει έναν άμεσα προσβάσιμο ορισμό του χρήματος, αυτό θεωρείται γενικά ως μέσο ανταλλαγής. Αντίθετα, τα εμπορεύματα ορίζονται νομικά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως “αγαθά και αντικείμενα […] και όλες οι υπηρεσίες, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα […] στα οποία συναλλάσσονται επί του παρόντος ή στο μέλλον συμβάσεις για μελλοντική παράδοση”. Ο ορισμός των κινητών αξιών είναι ιδιαίτερα πιο πολύπλοκος.

Ταυτόχρονα, στις 21 Ιουνίου, ο πρώην πρόεδρος της CFTC Chris Giancarlo εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το νομοσχέδιο μέσω ενός άρθρου στο The Hill. Ο Giancarlo υπογράμμισε μια κρίσιμη παράλειψη στο νομοσχέδιο, η οποία παρέχει στις αρχές αδειοδότησης τη διακριτική ευχέρεια να πιέζουν τα πρωτόκολλα stablecoin να αρνούνται υπηρεσίες σε νομοταγείς αλλά πολιτικά δυσμενείς επιχειρήσεις. Χαρακτήρισε την παράλειψη αυτή ως “κραυγαλέα”, ικανή να επιτρέψει μια κυβερνητική πολιτική που θυμίζει την επιχείρηση Choke Point της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Giancarlo πρότεινε μια απλή λύση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος:

“Η απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να προβλεφθεί ότι οι κυβερνητικές αρχές αδειοδότησης δεν έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέγουν μεταξύ των κατά τα άλλα νόμιμων δραστηριοτήτων και να εξαρτούν την αδειοδότηση από την άρνηση των νόμιμων συναλλαγών του stablecoin”.

Ο Giancarlo προειδοποίησε ότι χωρίς αυτή την προσαρμογή, οι συναλλαγές stablecoin θα μπορούσαν να γίνουν υπερβολικά ευάλωτες στις απρόβλεπτες μεταβολές του πολιτικού κλίματος της Ουάσινγκτον.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: