Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσει την ηλεκτρική ενέργεια και τους υπολογιστές, προβλέπει επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) είναι έτοιμη να επηρεάσει βαθιά την αμερικανική οικονομία, ξεπερνώντας ενδεχομένως τη σημασία προηγούμενων τεχνολογικών επαναστάσεων όπως ο ηλεκτρισμός και οι προσωπικοί υπολογιστές, σύμφωνα με πρόσφατη επενδυτική έκθεση των οικονομολόγων της Goldman Sachs Joseph Briggs και Devesh Kodnani.

Στην έκθεσή τους που κυκλοφόρησε την 1η Αυγούστου, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να φτάσουν το ιλιγγιώδες ποσό των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, με το ήμισυ αυτού του ποσού να κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.

Ιστορικά, οι τεχνολογικές εκρήξεις που προκλήθηκαν από την έλευση του ηλεκτρισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%. Αντίθετα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της ΤΝ στην αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να ανέλθει έως και στο 4% του ΑΕΠ, ενώ άλλες χώρες που επενδύουν σημαντικά στην ΤΝ πιθανόν να έχουν συνεισφορά 2,5% στο αντίστοιχο ΑΕΠ τους.

Τα αναμενόμενα κέρδη αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ταχείες εξελίξεις στη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη, έναν υποτομέα της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες. Ειδικότερα, η παραγωγική ΤΝ έχει επιτρέψει αξιόλογα εργαλεία όπως το ChatGPT της OpenAI, ένα ισχυρό chatbot. Άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν λογισμικό δημιουργίας εικόνων όπως το Midourney και γεννήτριες μετατροπής κειμένου σε ομιλία όπως η Eleven Labs.

Η Goldman Sachs υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες της παραγωγικής ΤΝ θα μπορούσαν να αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγικότητα της εργασίας κατά πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως σε μια δεκαετία, μόλις η ευρεία χρήση γίνει κανόνας.

Ωστόσο, η αξιοποίηση των παραγωγικών οφελών της παραγωγικής ΤΝ θα απαιτήσει σημαντικές προκαταρκτικές επενδύσεις από τις επιχειρήσεις. Για να υποστούν μετασχηματισμό μεγάλης κλίμακας, οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν σε φυσικό, ψηφιακό και ανθρώπινο κεφάλαιο για να αποκτήσουν και να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες ΤΝ και να αναμορφώσουν τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες.

Η έκθεση υπογράμμισε την αυξανόμενη υιοθέτηση της ΤΝ από τις εταιρείες, με το 16% των εταιρειών του Russell 3000 να αναφέρουν την ΤΝ στις κλήσεις για τα κέρδη τους. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση από λιγότερο από 1% το 2016, υποδεικνύοντας ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον και μια αυξανόμενη δέσμευση για την καινοτομία με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη στον εταιρικό τομέα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της τεχνολογίας ΤΝ, τοποθετώντας τις αμερικανικές εταιρείες ως πιθανούς πρώτους υιοθετητές της τεχνολογίας. Ενώ ο χρόνος του επενδυτικού κύκλου της ΤΝ παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί, οι τρέχουσες έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η ΤΝ θα έχει τον πιο ουσιαστικό επενδυτικό αντίκτυπο μετά το 2025.

Η έκθεση της Goldman Sachs υπογραμμίζει το μετασχηματιστικό δυναμικό της ΤΝ, προτρέποντας τις επιχειρήσεις να επενδύσουν προληπτικά σε τεχνολογίες ΤΝ για να αξιοποιήσουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει. Με την ταχεία εξέλιξη και την αυξανόμενη επικράτηση της ΤΝ, οι πρώτοι που θα την υιοθετήσουν αναμένεται να ηγηθούν της προσπάθειας να αξιοποιήσουν τις οικονομικές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας που αλλάζει τα δεδομένα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: