Η επιρροή των γιγάντων της Wall Street αναπόσπαστο μέρος των αποφάσεων της SEC για το Bitcoin ETF

Η συνεχιζόμενη διαβούλευση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) σχετικά με την έγκριση ενός spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF) εντός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πυροδοτήσει εικασίες ότι μια συλλογική απόφαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεγάλους παίκτες της Wall Street, με την BlackRock και τη Fidelity στην πρώτη γραμμή.

Η προσδοκία αυτή απορρέει από την αίσθηση ότι η SEC αντιμετωπίζει σημαντική πίεση για να χορηγήσει έγκριση σε διάφορα ETF, ιδίως δεδομένης της υποαπόδοσης των προϊόντων που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε σύγκριση με τις επιδόσεις spot, με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις για τους επενδυτές. Ο Dave Weisberger, έμπειρος εμπειρογνώμονας της αγοράς και συνιδρυτής της CoinRoutes, τόνισε αυτή τη δυναμική, υπονοώντας ότι η τελική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Επί του παρόντος, η SEC εξετάζει εξονυχιστικά οκτώ αιτήσεις για ένα spot Bitcoin ETF, μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από προηγούμενες καθυστερήσεις και απορρίψεις αυτού του προϊόντος κρυπτονομίσματος τα τελευταία χρόνια. Η σειρά των εταιρειών που αναμένουν μια απόφαση περιλαμβάνει εξέχοντα ονόματα όπως οι Ark και 21Shares, Bitwise, BlackRock, VanEck, WisdomTree, Invesco, Galaxy Digital, Fidelity και Valkyrie. Μαζί, αυτές οι οντότητες εποπτεύουν συλλογικά ένα εντυπωσιακό ποσό 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.

Με μια κίνηση στις 11 Αυγούστου, η SEC ξεκίνησε ένα παράθυρο 21 ημερών για δημόσια σχόλια σχετικά με την πρόταση του ARK 21Shares Bitcoin ETF. Η κατάθεση ορίζει ότι η SEC ενδιαφέρεται να εξακριβώσει εάν η πρόταση είναι δομημένη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δόλιων και χειριστικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή της Coinbase στον επιμερισμό εποπτείας, προτρέποντας τους σχολιαστές να αξιολογήσουν κατά πόσον η συμμετοχή της Coinbase θα ενισχύσει πραγματικά την ανίχνευση, τη διερεύνηση και την αποτροπή της χειραγώγησης και της απάτης στο πεδίο των τιμών του Bitcoin.

Σύμφωνα με τον Ruslan Lienkha, επικεφαλής αγορών της YouHodler, η πρωταρχική ανησυχία της SEC επικεντρώνεται στην πιθανότητα χειραγώγησης της αγοράς που ενορχηστρώνεται από έναν σημαντικό παίκτη. Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται εάν η SEC αποφασίσει να δώσει το πράσινο φως σε πολλαπλά ETF από διαφορετικά επενδυτικά κεφάλαια. Με τον τρόπο αυτό, η πιθανότητα χειραγώγησης μειώνεται σημαντικά, καθώς οι εν λόγω οντότητες μπορούν να συμμετέχουν σε συχνές συναλλαγές με αντίθετες θέσεις.

Η καθυστέρηση της απόφασης της SEC δεν έχει επηρεάσει σημαντικά την αξία του Bitcoin, η οποία κυμαίνεται γύρω στα 30.000 δολάρια από την τρέχουσα στιγμή. Ο Mauricio Di Bartolomeo, συνιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτοδανεισμού Ledn, υπογραμμίζει ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η SEC θα συζητήσει εκτενώς. Ο αντίκτυπος της τρέχουσας απόφασης στις προσδοκίες της αγοράς φαίνεται να είναι σχετικά υποτονικός.

Η SEC διατηρεί δύο ακόμη προθεσμίες προτού καταλήξει σε οριστική θέση. Η αίτηση ARK 21Shares αντιμετωπίζει την τρίτη προθεσμία τον Ιανουάριο του 2022. Η Valkyrie, από την άλλη πλευρά, κατέχει την τελευταία αίτηση και αναμένει δύο προσεχείς προθεσμίες τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Η πιθανή έκβαση των εγκρίσεων των Bitcoin ETF θα μπορούσε να καταλύσει μια μετασχηματιστική αλλαγή στο επενδυτικό τοπίο των κρυπτονομισμάτων. Ο Ruslan Lienkha οραματίζεται ότι μια τέτοια έγκριση θα μπορούσε να διοχετεύσει πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστότητα στην αγορά Bitcoin, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των τακτικών επενδυτών. Η προσβασιμότητα του Bitcoin μέσω των ETF, σε συνδυασμό με την επαγγελματική καθοδήγηση, θα μπορούσε να απαλλάξει τους μεμονωμένους επενδυτές από την ανάγκη να περιηγηθούν στις περίπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες και να αναλύσουν αυτόνομα τους πιθανούς κινδύνους.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: