Γερουσιαστές επικρίνουν τα στελέχη των τραπεζών επειδή ρίχνουν την ευθύνη στις καταρρεύσεις κρυπτονομισμάτων

Ένα πρώην στέλεχος της Signature Bank έχει καταγγελθεί επειδή φαινομενικά προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη για την κατάρρευση της τράπεζάς του στο κρυπτονόμισμα, ενώ φέρεται να ήταν σε θέση να τσεπώσει εκατομμύρια σε μπόνους και δικαιώματα προαίρεσης μετοχών.

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας στις 16 Μαΐου, η γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Cynthia Lummis επιτέθηκε στον Scott Shay, τον πρώην πρόεδρο της τράπεζας που έχει πλέον καταργηθεί, σε σχέση με την προετοιμασμένη δήλωσή του σχετικά με το τι οδήγησε στην κατάρρευση της τράπεζάς του.

Στην κατάθεσή του, ο Shay σημείωσε ότι η τράπεζα άρχισε να δέχεται καταθέσεις από επιχειρήσεις στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων το 2018 και στη συνέχεια μείωσε “σημαντικά” τις καταθέσεις της σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία το 2022, καθώς ο κλάδος παρουσίασε αστάθεια.

Είπε ότι η τράπεζά του κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές μετά την πτώση “μιας τράπεζας με ισχυρούς δεσμούς με τον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων”, γεγονός που οδήγησε στη συνέχεια στην απόσυρση 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Υπογραφή.

“Φαίνεται ότι υπήρξε μεγάλη μετατόπιση της ευθύνης στους συγκεκριμένους καταθέτες που ασχολούνται με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και στις ρυθμιστικές αρχές, αλλά εσείς οι ίδιοι δεν έχετε δεχθεί καμία ευθύνη”, δήλωσε ο Lummis.

Ο Shay, ωστόσο, αρνήθηκε να δείξει με το δάχτυλο τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια της ακρόασης στη Γερουσία.

“Χρησιμοποιήσατε τον όρο 10 φορές κατά τη διάρκεια της κατάθεσής σας”, απάντησε ο Lummis.

«Διατηρώντας εκατομμύρια»

Κατά τη διάρκεια ενός άλλου μέρους της ακρόασης, η γερουσιαστής Elizabeth Warren κατηγόρησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Silicon Valley Bank Gregory Pecker και τον Shay της Signature Bank ότι φέρονται να “κράτησαν εκατομμύρια αφού κατέρρευσαν απερίσκεπτα τις τράπεζες”.

“Αυτή τη στιγμή, ο νόμος λέει ότι άνθρωποι όπως ο κ. Becker και ο κ. Shay […] μπορούν να πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, και όταν οι τράπεζες εκραγούν, ο κ. Becker και ο κ. Shay θα κρατήσουν όλα τα χρήματα. Και αυτό είναι απλά λάθος”.

“Αν δεν το διορθώσουμε, κάθε διευθύνων σύμβουλος αυτών των τραπεζών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συνεχίσει να φορτώνει κινδύνους και να ανατινάζει τράπεζες, και όλοι οι άλλοι θα πρέπει να πληρώσουν γι’ αυτό”.

Η Γουόρεν σημείωσε ότι εργάζεται στο πλαίσιο μιας διακομματικής ομάδας στην Επιτροπή Τραπεζών για την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου που θα μπορεί να πάρει πίσω “αυτές τις τρελές αμοιβές”.

Τον Απρίλιο, η Adrienne Harris, επόπτρια του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS), φέρεται να δήλωσε ότι είναι “γελοίο” το γεγονός ότι κάποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει τα κρύπτο για την κατάρρευση της Signature Banks.

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου Chainalysis Links στη Νέα Υόρκη, είπε ότι τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποτυχία της Signature ήταν αντίθετα ένα “new-fashioned bank run”.

Η NYDFS ανέλαβε τον έλεγχο της Signature Bank στις 12 Μαρτίου, ισχυριζόμενη ότι προστατεύει την οικονομία των ΗΠΑ από τον “συστημικό κίνδυνο”. Η τράπεζα ήταν η πιο πρόσφατη αποτυχία μετά την κατάρρευση της φιλικής προς τα κρύπτο Silvergate Bank και της SVB.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: