FED: Οι προβλέψεις κυμαίνονται από μηδενικές αυξήσεις επιτοκίων έως 6% το 2023

Καθώς η επόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων πλησιάζει, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν με ανυπομονησία το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME, υπάρχει πιθανότητα 84,3% ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης (bps) σε ένα εύρος περίπου 5,25% έως 5,5%. Ωστόσο, το εργαλείο υποδεικνύει επίσης πιθανότητα 15,7% να κάνει παύση η Fed στην προσεχή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στις 26 Ιουλίου 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι προβλέψεις υπόκεινται σε αλλαγές με βάση τις οικονομικές συνθήκες και άλλους παράγοντες.

2 Rate Hikes or Hold? Fed Predictions Vary From No Rate Hikes to 6% in 2023

Ενώ ορισμένοι αναλυτές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι η πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κλείσει το έτος με το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,5% έως 5,75% είναι ρεαλιστική, άλλοι εκφράζουν αμφιβολίες. Η Mary Daly, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε πρόσφατα ότι δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος θα ήταν λογικές, αλλά τόνισε τη σημασία της εξισορρόπησης των κινδύνων υπο- ή υπερ-σφίξεων.

Σε αντίθεση με τη συναίνεση, ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα απέχει από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων φέτος. Ο Ryan Sweet, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, δήλωσε την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες αυξήσεις στο εγγύς μέλλον.

Ο οικονομολόγος Tuan Nguyen από την RSM προτείνει την πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων, τονίζοντας τη σημασία του να παραμείνουν όλες οι επιλογές στο τραπέζι. Είτε η Fed αποφασίσει να κάνει παύση είτε αύξηση, οι προσεχείς συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνόδων του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, θα είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

Τον Μάιο, ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, προειδοποίησε ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για υψηλότερα επιτόκια. Ανέφερε μάλιστα το ενδεχόμενο το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων να φθάσει το 6% ή το 7%.

Μια πρόσφατη ερευνητική εργασία που συντάχθηκε από τους Kermit Schoenholtz, Stephen Cecchetti, Michael Feroli, Frederic Mishkin και Peter Hooper, γνωστούς οικονομολόγους από διάσημα ιδρύματα, εγείρει ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Το έγγραφο προτείνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 6,5% για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Επισημαίνει τις προκλήσεις για την επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης και την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% χωρίς ήπια ύφεση.

Ο Tom Luongo, εκδότης του “Gold, Goats ‘n Guns”, προβλέπει αύξηση των επιτοκίων φέτος και πιστεύει ότι το επιτόκιο θα φτάσει το 6%. Σε συνέντευξή του, εξέφρασε την προσδοκία του για πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους και προειδοποίησε για πιθανές χρεοκοπίες τραπεζών, αναφέροντας πρόσφατες περιπτώσεις ως απόδειξη ενός ευρύτερου συστημικού προβλήματος.

Καθώς επικρατεί αβεβαιότητα, οι συμμετέχοντες στην αγορά και οι παρατηρητές αναμένουν με ανυπομονησία τις επερχόμενες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις Crypto ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: