Αποκωδικοποίηση της πτώσης του Σεπτεμβρίου: 5 σημαντικές εξελίξεις στο Bitcoin αυτή την εβδομάδα

Καθώς το Bitcoin κουτσαίνει σε μια νέα εβδομάδα, παλεύοντας να διατηρηθεί γύρω από το όριο των 26.000 δολαρίων, τα επακόλουθα της πρόσφατης ραγδαίας κατάρρευσης εξακολουθούν να ρίχνουν μια σκιά πάνω από την αγορά. Η συντριβή, η οποία σημειώθηκε μόλις πριν από δέκα ημέρες, έχει αφήσει τους ταύρους να παλεύουν για τον έλεγχο, καθώς η αναμενόμενη ανακούφιση της αναπήδησης παραμένει άπιαστη.

Με τον Σεπτέμβριο να είναι ιστορικά ένας ανιαρός μήνας για το Bitcoin και το κλείσιμο του Αυγούστου να επίκειται, τίθεται το ερώτημα: Θα μπορούσε να υπάρχει ένα άλλο απροσδόκητο καθοδικό σπιράλ που περιμένει στα παρασκήνια;

Ενώ τα μακροοικονομικά ερεθίσματα περνούν σε δεύτερη μοίρα αυτή την εβδομάδα, με αποκορύφωμα τα στοιχεία για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), η κοινότητα των κρύπτο παραμένει σε εγρήγορση. Η απουσία ανάκαμψης στον ορίζοντα κρατά πολλούς εμπόρους και αναλυτές να προετοιμάζονται για δυνητικά χειρότερα σενάρια.

Ακολουθούν τα κομβικά σημεία συζήτησης στην απόδοση της τιμής του Bitcoin για την εβδομάδα που έρχεται.

Η τιμή του BTC παλεύει πριν από το μηνιαίο κλείσιμο

Η πρόβλεψη της κατάληξης του τελευταίου εβδομαδιαίου κεριού του Bitcoin δεν αποτελεί πρόκληση, ιδιαίτερα δεδομένου του ιστορικού πλαισίου των προηγούμενων κλεισίματος. Παρά το γεγονός ότι κατάφερε να κρατηθεί στα 26.000 δολάρια στο κλείσιμο, το BTC/USD διολίσθησε αμέσως μετά, αγγίζοντας για λίγο τα 25.880 δολάρια, πριν εγκατασταθεί λίγο υψηλότερα. Αυτή η πτώση, όπως φαίνεται στα δεδομένα του TradingView, οδήγησε σε πολυήμερα χαμηλά – μια κατάσταση που ο δημοφιλής trader Skew πρότεινε ότι μπορεί να οφείλεται σε short-sellers.

Η ανάλυση του Skew έδειξε ότι τα shorts είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενδεχομένως αναμένοντας μια κίνηση της αγοράς γύρω από το άνοιγμα των αμερικανικών προθεσμιακών συμβολαίων και την ευρωπαϊκή σύνοδο της Δευτέρας. Αυτή η συμπεριφορά του Σαββατοκύριακου χαρακτηρίστηκε περαιτέρω ως “δράση τιμών μέγιστου πόνου”.

Το επερχόμενο μηνιαίο κλείσιμο κατείχε κομβική θέση στο μυαλό των συμμετεχόντων στην αγορά, καθώς η μεταβλητότητα του Αυγούστου οδήγησε σε απώλειες 11%. Ο Keith Alan, συνιδρυτής του πόρου παρακολούθησης Material Indicators, προέβλεψε μια βουτιά σε χαμηλά πολλών μηνών, υπογραμμίζοντας την έλλειψη αγοραστικής δραστηριότητας από τις φάλαινες.

Το συνοδευτικό διάγραμμα του βιβλίου παραγγελιών απεικόνιζε επίσης την έλλειψη ρευστότητας προσφορών, με μέτριο μόνο ενδιαφέρον γύρω από τα 25.500 δολάρια.

Ο δημοφιλής trader Crypto Tony επανέλαβε το συναίσθημα, τονίζοντας την ανάγκη είτε στα χαμηλά των 25.000 δολαρίων που θα ακολουθηθεί από μια ανάκαμψη, είτε μια ανατροπή των 26.700 δολαρίων σε στήριξη. Μέχρι τότε, η μεσαία κατάσταση του Bitcoin διατηρεί οποιαδήποτε είσοδο σχετικά επισφαλή.

Η Rekt Capital, ένας διακεκριμένος αναλυτής, προειδοποίησε ότι οι κινητοί μέσοι όροι που κάποτε χρησίμευαν ως στήριξη πριν από το κραχ μπορεί τώρα να λειτουργούν ως αντίσταση, διαμορφώνοντας ενδεχομένως το μέλλον της αγοράς.

Μια ματιά σε έναν απογοητευτικό Αύγουστο

Ο Αύγουστος δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένας μήνας ευημερίας για το Bitcoin – ακόμη και αν κριθεί με βάση τα πρότυπα των προηγούμενων Αύγουστων, οι οποίοι σπάνια ευνοούσαν τους ταύρους. Με μια πτώση 11% στο BTC/USD κατά τη διάρκεια του μήνα και με το εβδομαδιαίο κλείσιμο να πλησιάζει, οι παρατηρητές της αγοράς δεν μπορούν παρά να προβλέπουν περαιτέρω εξελίξεις.

Συγκριτικά στοιχεία από το CoinGlass αποκαλύπτουν ότι ο Αύγουστος του 2023 βρίσκεται σε αγώνα δρόμου με το προηγούμενο έτος για να γίνει ο χειρότερος Αύγουστος του Bitcoin από το 2015. Το 2022, η τιμή του BTC κατέρρευσε κατά 13,9%, σηματοδοτώντας την έναρξη έξι μηνών πτώσης.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν μήνα σχεδόν τόσο άσχημο όσο ο Αύγουστος, με βάση τα ιστορικά πρότυπα.

Η Rekt Capital έθεσε ένα ερώτημα που προκαλεί σκέψεις την περασμένη εβδομάδα: “Θα μπορούσε το Bitcoin να καταρρεύσει στα 22.000 δολάρια τον Σεπτέμβριο;” Αναλογιζόμενη τα ιστορικά δεδομένα, η Rekt Capital σημείωσε ότι ο Σεπτέμβριος συνήθως παρουσιάζει μονοψήφιες μειώσεις. Δεδομένης της πρόσφατης διπλής κορυφής του Bitcoin σε εβδομαδιαία χρονικά πλαίσια, ένας στόχος των 22.000 δολαρίων δεν φαίνεται.

Μια “μακροβιότερη bear market στην ιστορία”

Αναλύοντας τις ετήσιες ποσοστιαίες αποδόσεις για το BTC/USD, η παρατεταμένη bear market γίνεται εμφανής. Σύμφωνα με τον Michaël van de Poppe, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας συναλλαγών Eight, αυτή έχει αποδειχθεί η “μεγαλύτερη bear market στην ιστορία”.

Συγκρίνοντάς την με την κατάσταση του 2015, ο van de Poppe χαρακτήρισε την τρέχουσα bear market ως μια περίοδο πλάγιας κίνησης που διαβρώνει την πίστη στα κρύπτο. Επισήμανε ότι παρά τη σταθερή θεμελιώδη ανάπτυξη, η τρέχουσα τιμή του Bitcoin δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση την ανώτατη αποτίμηση του Νοεμβρίου 2021. Η τρέχουσα bear market έχει διαρκέσει 490 ημέρες, γεγονός που την καθιστά μια μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση από ό,τι το 2015, η οποία διήρκεσε 386 ημέρες.

Ο Van de Poppe παρατήρησε ότι τα θετικά γεγονότα ειδήσεων, όπως η πιθανή έγκριση του πρώτου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου (ETF) με τιμή Bitcoin spot στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν ακόμη επηρεάσει το κλίμα της αγοράς, καθώς υστερούν σε σχέση με το “bear market modus” της αγοράς.

Μακροοικονομικά δεδομένα εν μέσω αδιαφορίας των κρυπτονομισμάτων

Το Bitcoin και τα altcoins δείχνουν μικρή ανησυχία για τις μακροοικονομικές εξελίξεις πρόσφατα. Ακόμη και σημαντικά γεγονότα όπως οι προσαρμογές των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και οι δημοσιεύσεις όπως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) είχαν ελάχιστο αντίκτυπο στις αγορές κρύπτο.

Τα σχόλια του Jerome Powell στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole, παρά τις προσδοκίες, συνέχισαν αυτή την τάση. Αυτή την εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία PCE πρόκειται να δημοσιευθούν λίγο πριν από το μηνιαίο κλείσιμο του Bitcoin, είναι πιθανό οι μακροοικονομικές εξελίξεις να περάσουν και πάλι σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη δυναμική του ίδιου του κρυπτονομίσματος.

Παρόλα αυτά, το The Kobeissi Letter, μια πηγή οικονομικών σχολίων, προβλέπει μια “γεμάτη δράση εβδομάδα” για τις μακροοικονομικές αγορές, υπονοώντας την επιστροφή της μεταβλητότητας.

Πιθανή επιρροή των miners

Θα μπορούσαν οι miners του Bitcoin να είναι η ασημένια επένδυση στο διαφαινόμενο σύννεφο;

Μια θεωρία υποδηλώνει ότι οι miners θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή του Bitcoin προς τα πάνω εν αναμονή της μείωσης της επιδότησης μπλοκ στο μισό τον Απρίλιο του 2024, η οποία θα μειώσει στο μισό την αμοιβή τους ανά εξορυγμένο μπλοκ.

Ο James Straten, ερευνητής και αναλυτής δεδομένων στην CryptoSlate, τόνισε ότι ο ρυθμός κατακερματισμού του Bitcoin εκτοξεύεται σε αχαρτογράφητο έδαφος. Αυτή η ανοδική τάση στην αύξηση του ρυθμού κατακερματισμού που προηγείται της μείωσης κατά το ήμισυ θυμίζει αυτό που συνέβη πριν από τη μείωση κατά το ήμισυ το 2020.

Ο ρυθμός κατακερματισμού, μια εκτίμηση της επεξεργαστικής ισχύος της εξόρυξης, όχι μόνο έφτασε σε νέα υψηλά όλων των εποχών, αλλά επίσης επέδειξε ανοδικές προσαρμογές ακόμη και όταν η απόδοση της τιμής του BTC παρέμεινε στάσιμη ή μειώθηκε.

Η προσαρμογή της δυσκολίας του Bitcoin σημείωσε επίσης μια από τις πιο σημαντικές ανοδικές αλλαγές της στο 2023 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ιστορικά υψηλά.

Συμπερασματικά, το Bitcoin εισέρχεται στην επόμενη εβδομάδα που περιβάλλεται από αβεβαιότητα. Με τα ιστορικά μοτίβα να υποδεικνύουν έναν δυνητικά δύσκολο Σεπτέμβριο και τους miners να προετοιμάζονται ενδεχομένως για μια ανοδική περίοδο, η πορεία της αγοράς παραμένει ασαφής. Καθώς οι μακροοικονομικές εξελίξεις και τα γεγονότα παίζουν δεύτερο βιολί στη δυναμική των κρυπτονομισμάτων, η εβδομάδα που έρχεται επιφυλάσσει ένα μείγμα προσδοκίας και επιφυλακτικότητας για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: